Wielkie odliczanie czas zacząć. Do rozpoczęcia Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej pozostało dokładnie 100 dni. Gospodarzem rozgrywanego co cztery lata turnieju jest tym razem Brazylia, kraj którego reprezentacja aż pięciokrotnie sięgała po najwyższe trofeum – Puchar Mistrzostw Świata FIFA. Polscy kibice futbolu, będą mogli w tym roku poczuć atmosferę gorącej brazylijskiej fiesty już 26 marca. Wtedy do naszego kraju, po raz pierwszy w historii, zawita najprawdziwszy Puchar Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej. Będzie można podziwiać go przez dwa dni 27 i 28 marca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. To wszystko w ramach wspólnej inicjatywy firmy Coca – Cola oraz federacji piłkarskiej FIFA – projektu „FIFA World Cup 2014 Trophy Tour”. Puchar Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej odwiedzi w sumie 90 krajów na szczęściu kontynentach . Do Polski przyleci z Moskwy na pokładzie specjalnego samolotu FIFA.

W turnieju, który rozpocznie się 12 czerwca 2014 w Sao Paulo, wezmą udział reprezentacje 32 krajów. Drużyny te będą rywalizować ze sobą na 12 stadionach, rozgrywając w sumie 64 mecze. Najlepszych piłkarzy świata poznamy 13 lipca podczas finału turnieju, który odbędzie się w Rio de Janerio na legendarnej Maracanie.

- Wielkie święto piłkarskie, mundial który odbędzie się w tym roku w Brazylii, to wydarzenie, które rozbudza emocje kibiców piłkarskich na całym świecie. Dzięki organizatorom „FIFA World Cup 2014 Trophy Tour”, klimat tego znaczącego turnieju, będą mogli odczuć fani piłki nożnej na całym świecie. Idea, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest bardzo bliska temu, jak w Brazylii podchodzimy do gry w piłkę nożną, z radością, entuzjazmem i pozytywnymi emocjami. Cieszę się, że także polscy fani futbolu, będą mogli wziąć udział w tym wydarzeniu. Znając zamiłowanie Polaków do piłki nożnej myślę, że w marcu w Warszawie może panować równie słoneczna i radosna atmosfera, jak ta, która towarzyszyć będzie rozpoczynającemu się w czerwcu turniejowi”- powiedział Jorge Geraldo Kadri, Ambasador Brazylii w Polsce.

Puchar Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, którego oficjalna nazwa brzmi: Puchar Świata FIFA, został zaprojektowany przez włoskiego rzeźbiarza, Silvio Gazzanigę. Po raz pierwszy został wręczony podczas mundialu w 1974 roku. Obecnie po zakończeniu mistrzostw zwycięska drużyna otrzymuje na własność pozłacaną replikę Pucharu a na oryginale grawerowana jest nazwa zwycięskiej drużyny. Oryginalną statuetkę można podziwiać jedynie w trakcie „FIFA World Cup 2014 Trophy Tour”. Puchar ten jest wykonany z 18- karatowego złota, ma 36 cm wysokości i waży ponad 6 kilogramów. Przedstawia sylwetki dwóch osób, które wznoszą do góry kulę ziemską.

- Możliwość zobaczenia na żywo tego legendarnego trofeum, to niepowtarzalna okazja. Jestem przekonany, że tysiące fanów futbolu w naszym kraju będą chciały skorzystać z tej szansy. Jest to niezwykle cenna inicjatywa federacji FIFA oraz firmy Coca – Cola, ponieważ zwraca uwagę na kluczowe nie tylko w piłce nożnej, ale w sporcie w ogóle, wartości takie jak szacunek, tolerancja, fair play i umiejętność gry zespołowej, a przy tym spełnia marzenia kibiców na całym świecie, którzy mogą w swoim ojczystym kraju podziwiać tę wyjątkową statuetkę – powiedział Zbigniew Boniek, prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Puchar odbywa w tym roku najdłuższą podróż w swojej historii. Rozpoczęła się ona 12 września 2013 roku w sercu Rio de Janerio, przy słynnym Pomniku Chrystusa Zbawiciela. Po odwiedzeniu 39 krajów Ameryki Łacińskiej trofeum zagości jeszcze w 51 krajach, z których żaden nie miał dotąd okazji gościć go u siebie. Do Polski Puchar przybędzie z Moskwy, a miastem gospodarzem wizyty Pucharu w naszym kraju będzie Warszawa.

- Wierzymy, że wizyta Pucharu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Polsce okaże się sukcesem. Ze względu na unikatowość tego wydarzenia z pewnością Puchar przybędą podziwiać nie tylko tłumy warszawiaków, ale także liczni goście z całego kraju. Jest to historyczny moment i z pewnością wierni fani piłki nożnej nie przegapią takiej sposobności. To także doskonała okazja aby zachęcić wszystkich nie tylko do wspaniałego kibicowania, a w tym jesteśmy naprawdę mistrzami świata, ale także do uprawiania sportu, aktywności fizycznej i prowadzenia zdrowego trybu życia. To bardzo ważna inicjatywa, która pozwala zwrócić uwagę na te bardzo istotne kwes– powiedziała, Ania Jakubowski, dyrektor operacyjny Coca-Cola na Polskę oraz kraje bałtyckie.

Coca-Cola konsekwentnie, już od ponad 70 lat wspiera międzynarodowy futbol. Firma jest jednym z najdłużej związanych z FIFA partnerów. Wspiera Federację nieprzerwanie od 1974 roku, w którym to roku wręczono po raz pierwszy Puchar FIFA.
Wydarzenie związane z wizytą w Polsce Pucharu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej FIFA World Cup odbywać się będzie pod honorowym patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, Polskiego Związku Piłki Nożnej oraz Ambasady Brazylii w Polsce. Gospodarzem wydarzenia jest miasto stołeczne Warszawa.
Partnerami medialnymi są: Telewizja Polska, radio RMF Maxxx oraz portal Onet.pl.

Więcej informacji na temat FIFA World Cup™ Trophy Tour, w tym informacje o kolejnych krajach odwiedzanych na trasie Pucharu, daty, ekskluzywne wywiady, zdjęcia i filmy, można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej FIFA: www.fifa.com/trophytour.