Program Lider Animator został nagrodzony Medalem Europejskim, prestiżową nagrodą  przyznawaną przez Business Centre Club, przy wsparciu Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Honorowym Patronacie Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego z siedzibą w Brukseli. Medale zostały wręczone 5 czerwca 2013 roku podczas uroczystego finału XXIV edycji Medalu Europejskiego na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Business Centre Club, prestiżowy Klub przedsiębiorców i największa w kraju organizacja indywidualnych pracodawców, zrzeszająca przedstawicieli wszystkich branż, przyznaje Medale Europejskie od 24 lat. Zgodnie z ideą Medalu Europejskiego, program ten nagradza te wyroby, usługi i projekty, których jakość odpowiada standardom europejskim. Celem przedsięwzięcia jest prezentowanie przykładów cechujących się najwyższą jakością i promocja metod jej osiągania.

Program Lider Animator został wyróżniony w kategorii projektów CSR, jako unikatowa inicjatywa propagująca i upowszechniająca kulturę i aktywność fizyczną wsród lokalnych społeczności.

Lider Animator to program grantów skierowany do jednostek samorządu terytorialnego i instytucji oświatowych, ale przede wszystkim do lokalnych animatorów organizujących różnego rodzaju zajęcia rekreacyjne, programy szkolne i imprezy sportowe oparte na aktywności fizycznej. Program nagradza najciekawsze projekty, które mają na celu zachęcać lokalne społeczności do aktywnego życia. Program oferuje także wsparcie merytoryczne - zaproszenie do Akademii Lidera. Akademia jest okazją do wymiany doświadczeń i pogłębienia wiedzy dzięki specjalnie przygotowanym szkoleniom, które wzbogacają wiedzę animatorów oraz wyposażają ich w narzędzia ułatwiające realizację podejmowanych przez nich na co dzień działań.

W 2012 roku firma wyróżniła 16 projektów spośród blisko 300 zgłoszonych do programu, wręczając czeki na o łączną łącznej wartość 211 000 zł.

W tym roku firma chce przeznaczyć ćwierć miliona złotych na rozwój inicjatyw sportowych w Polsce. Najlepsze projekty zostaną wsparte grantami finansowymi o wartości od 5 000 zł do 15 000 zł. Rejestracja do 2 edycji programu ruszyła 27 maja br. I potrwa do 31 lipca. Partnerami programu Lider Animator są Fundacja Aktywności Fizycznej i Sportu „SportSupport” oraz Szkolny Związek Sportowy, a patronat honorowy nad przedsięwzięciem objęła Pani Joanna Mucha Minister Sportu i Turystyki.

Więcej informacji o programie można znaleźć na http://www.lideranimator.pl/