Gościem specjalnym finału Pomorza w Gdańsku będzie Robert Lewandowski

Już 22 kwietnia w Gdańsku, na obiektach sportowych AWFiS w Gdańsku odbędzie się finał Pomorza. Zmaganiom na boisku przyglądał się będzie najlepszy polski piłkarz Robert Lewandowski. Będzie to jedna z ostatnich okazji, aby spotkać się z gwiazdą biało- czerwonych przed najważniejszą imprezą piłkarską tego roku – UEFA EURO 2012TM. Finał Pomorza Coca-Cola Cup 2012 honorowym patronatem objął Prezydent Miasta Gdańsk oraz Marszałek Województwa Pomorskiego.

W finale województwa pomorskiego zmierzą się: Gimnazjum Nr 3 Malbork, Gimnazjum Nr 1 Debrzno, Gimnazjum Stężyca, Gimnazjum Tuchomie, Gimnazjum Nr 2 Wejherowo, Gimnazjum Redzikowo. Drużyny chłopców, które zagrają w Gdańsku to: Gimnazjum Kmiecin, Gimnazjum Nr 3 Starogard Gdański, Gimnazjum Nr 1 Debrzno, Gimnazjum Sportowe Nr 15 Gdańsk, Gimnazjum Nr 29 Gdańsk, Gimnazjum SMS Słupsk.

Wszystkie drużyny mają jeden cel: zagrać w finale krajowym w Sulejówku. Oprócz walki o prestiż (turniej Coca-Cola Cup uważany jest za nieoficjalne młodzieżowe Mistrzostwa Polski), na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Zwycięzcy 14 edycji Coca-Cola Cup obejrzą na żywo na Stadionie Narodowym w Warszawie mecz ćwierćfinałowy UEFA EURO 2012TM.

- Bardzo się cieszę, że pomimo napiętego terminarza mogę przyjechać i spotkać się jeszcze przed UEFA EURO 2012TM z kibicami i piłkarzami grającymi w turnieju Coca – Cola Cup. Szczerze przyznam, że jak patrzę na tych młodych zawodników,to widzę siebie. Mam nadzieję, że wielu z nich dalej będzie dążyć do realizacji swoich sportowych marzeń – powiedział Robert Lewandowski.

To nie koniec atrakcji przygotowanych dla młodych adeptów piłki nożnej. Już po raz drugi dla uczestników turnieju, trenerów oraz wszystkich tych, którzy chcą poszerzać swoją wiedzę oraz umiejętności piłkarskie Coca-Cola otwarta jest Akademia Futbolu. Przygotowali ją polscy szkoleniowcy, pod kierownictwem Marka Śledzia, jednego z najlepszych ekspertów szkolenia młodzieży w Polsce. Do projektu, który ma promować utalentowanych, młodych piłkarzy i umożliwiać im rozwijanie piłkarskich umiejętności pod okiem najbardziej doświadczonych fachowców, w tym roku zostaną zaproszeni wszyscy uczestnicy turnieju, niezależnie od tego jak potoczą się turniejowe losy ich drużyn. Każdy uczestnik turnieju będzie miał możliwość zaprezentować swoje umiejętności, poddając się testom przygotowanym przez ekspertów Akademii.

Selekcja do Akademii Futbolu Coca-Cola Cup 2012 ruszyła wraz ze startem finałów wojewódzkich
i będzie towarzyszyć wszystkim 16 finałom. W 4 z nich, możliwość sprawdzenia się z innymi będzie miał każdy. Warunkiem uczestnictwa w testach jest wiek (14-16 lat).

Do testów Akademii Futbolu będzie można przygotować się już wcześniej, korzystając z materiałów szkoleniowych dostępnych na stronie internetowej turnieju, a także zadając pytania ekspertom.

Oprócz wspomnianej selekcji, trenerzy Akademii Futbolu Coca-Cola Cup przygotowali szereg materiałów oraz filmów szkoleniowych. Wszystko po to, by pasjonaci piłki, którzy często nie mają możliwości uczestniczyć w profesjonalnych zajęciach, mogli choć w małym stopniu
udoskonalić swoją technikę oraz wiedzę. Materiały szkoleniowe dostępne są na stronie www.cocacolacup.pl/AkademiaFutbolu.aspx.

Nagrodą dla 10 finalistów Akademii Futbolu Coca-Cola Cup będą bilety na mecz otwarcia UEFA EURO 2012TM, który odbędzie się 8 czerwca na Stadionie Narodowym w Warszawie oraz tygodniowy profesjonalny obóz szkoleniowy zakończony indywidualnym dla każdego z finalistów programem treningowym.

Finał Pomorza 14 edycji Coca-Cola Cup to także szereg atrakcji dla fanów drużyn oraz dla wszystkich tych, którzy kochają aktywność fizyczną. W Strefie Aktywnego Życia, specjalnie wydzielonym miejscu towarzyszącemu turniejowym rozgrywkom, każdy będzie mógł wziąć udział w animacjach oraz konkursach o charakterze sportowym. Przewidzianych jest mnóstwo nagród i w tym możliwość wygrania biletów na UEFA EURO 2012TM.
Finał krajowy Coca-Cola Cup rozegrany zostanie 26-27 maja w Sulejówku. Wszystkim uczestnikom życzymy upragnionego awansu do finału.

Turniej Coca-Cola Cup 2012 został objęty honorowym patronatem przez Ministerstwo Sportu
i Turystyki, Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Szkolny Związek Sportowy. Partnerem technicznym turnieju jest firma adidas.

Partnerem mediowym turnieju jest telewizja TVN, radio Eska, dziennik Gazeta Wyborcza, portal sport.pl oraz magazyn BravoSport.

Wydarzenia 14 edycji turnieju Coca-Cola Cup można śledzić na stronie http://www.cocacolacup.pl/