Kapituła złożona z dziennikarzy Przeglądu Sportowego i TVP uhonorowała firmę Coca-Cola tytułem „Czempiona 2014 roku” w kategorii Animator Sportu dla Wszystkich za wspieranie programu Lider Animator-Obudź Swoje Ciało. Wręczenie nagrody odbyło się podczas Gali Mistrzów Sportu 10 stycznia w Hotelu DoubleTree by Hilton w Warszawie.

Lider Animator-Obudź Swoje Ciało to program grantów finansowych skierowany do lokalnych animatorów organizujących różnego rodzaju zajęcia rekreacyjne, programy szkolne i imprezy sportowe oparte na aktywności fizycznej. Organizowany jest od trzech lat przez Fundację Aktywności Fizycznej i Zdrowia „Sport Support” w partnerstwie z Fundacją Coca-Cola w Atlancie. Program nagradza najciekawsze projekty, które mają na celu zachęcać lokalne społeczności do aktywnego życia oraz oferuje wsparcie merytoryczne w postaci szkoleń, które wzbogacają wiedzę animatorów oraz wyposażają ich w narzędzia ułatwiające realizację podejmowanych przez nich na co dzień działań.

Program Lider Animator-Obudź Swoje Ciało został wyróżniony w ramach 80. Edycji Plebiscytu na Sportowca Roku organizowanego przez redakcję Przeglądu Sportowego, jednego z najstarszych na polskim rynku tytułów prasowych piszących o sporcie. Co roku, poza głosowaniem na najlepszego sportowca roku, w którym udział biorą czytelnicy Przeglądu Sportowego, Kapituła Plebiscytu, złożona z dziennikarzy Przeglądu Sportowego oraz Telewizji Polskiej,  przyznaje nagrody specjalne. W tym roku nagrody były przyznane miedzy innymi w kategoriach: Impreza Roku, Drużyna Roku oraz Animator Sportu Powszechnego, w której wyróżniono program Lider Animator-Obudź Swoje Ciało.

- Tytuł Animatora Sportu dla Wszystkich to docenienie naszych wieloletnich wysiłków wkładanych w promocję sportu i aktywności fizycznej – powiedziała Anna Jakubowski, dyrektor operacyjna Coca-Cola na Polskę i kraje bałtyckie. - Coca–Cola ponad sto lat temu postawiła na sport. Pragniemy przekonać wszystkich, że ruch to przede wszystkim radość. Od początku swojej działalności w Polsce konsekwentnie wspieramy rozwój inicjatyw sportowych. Dzięki programowi Lider Animator-Obudź Swoje Ciało, którego jesteśmy partnerem, w ciągu trzech lat wspólnie z Fundacją Sport Support wsparliśmy blisko 80 projektów zachęcając tym samy do ruchu ponad 180 000 Polaków w różnym wieku – dodała.

- Niezmiernie się cieszmy, że program Lider Animator został zauważony przez tak szacowne gremium. Trzy lata temu Fundacja Coca-Cola zaufała nam przyznając grant finansowy umożliwiający realizacje pomysłu, który od lat mieliśmy w swoich głowach. Od 2012 roku udało nam się naprawdę wiele wspólnie osiągnąć. Lider Animator okazał się być strzałem w dziesiątkę i odpowiedzią na realne potrzeby ludzi działających lokalnie na rzecz promocji sportu – powiedziała Dorota Kuligowska, Szefowa Rady Fundacji Aktywności Fizycznej i Zdrowia ”Sport Support”. – Nagroda ta zwraca uwagę na potrzebę inwestowania w sport lokalnie, bo tam rodzi się siła dla sportu wyczynowego, który jak doświadczyliśmy w ubiegłym roku, może dostarczać niesamowitych emocji - dodała.

Plebiscyt Przeglądu Sportowego organizowany jest od 1926 roku, a jego pierwszą edycję wygrał Wacław Kuchar. Plebiscytu nie organizowano w latach 1939-1947, a najlepszych w 1953 roku grono redakcyjnych ekspertów wybrało dopiero w 1989 roku. Poza tą wyjątkową sytuacją, o wszystkim decydują czytelnicy. Głosując za pomocą kuponów, smsów oraz przez internet - wybierają 10 Najlepszych Sportowców Roku. Plebiscyt Przeglądu Sportowego jest drugim najstarszym tego typu konkursem na świecie, po – organizowanym od 1925 – Svenska Dagbladets Guldmedalj (plebiscycie na najlepszego sportowca roku w Szwecji). Co roku Gala transmitowana jest na żywo przez Telewizję Polską.

Więcej informacji o programie można znaleźć na www.lideranimator.pl.