Trofeum przybyło do naszego kraju 26 marca w ramach „FIFA World Cup 2014 Trophy Tour”, światowej trasy organizowanej przez federację piłkarską FIFA oraz firmę Coca- Cola. Na stołecznym Okęciu powitała go specjalna delegacja. Tego samego dnia odbyła się konferencja prasowa a wieczorem, podczas uroczystej gali, oficjalnie zainaugurowano wizytę Trofeum w naszym kraju. W ciągu następnych dwóch dni: 27 i 28 marca Puchar był udostępniony kibicom, którzy w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie mogli zobaczyć go z bliska oraz zrobić sobie z nim pamiątkową fotografię. Wydarzeniu towarzyszyły także liczne atrakcje sportowe. W ciągu dwóch dni Puchar zobaczyło ponad 13 000 osób.

Puchar przybył do Polski z Moskwy, która gościła go przed nami. Trofeum na pokładzie oficjalnego samolotu FIFA przybyło na warszawskie lotnisko Okęcie 26 marca. Puchar w naszym kraju przywitał były trener i znany ekspert piłkarski Pan Jacek Gmoch, Pani Ania Jakubowski, dyrektor operacyjny Coca-Cola na Polskę oraz kraje bałtyckie oraz Pan Nicolas Maingot – przedstawiciel FIFA.

-Już po raz trzeci wspólnie z federacją FIFA organizujemy trasę Trophy Tour. Za każdym razem nasze przedsięwzięcie obejmuje swoim zasięgiem więcej krajów, docierając tym samym do większej liczby fanów piłkarskich. Cieszę się, że tym razem po raz pierwszy na mapie naszego tournée znalazła się Polska, gdzie doping piłkarski i popularność jaką cieszy się ta dyscyplina sportu można śmiało porównać do krajów Ameryki Łacińskiej m.in. Brazylii, która jest gospodarzem rozpoczynającego się w czerwcu mundialu. Jako organizatorzy zadbaliśmy też o to, by całemu wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje sportowe i klimat wielkiego piłkarskiego święta. Wnioskując z frekwencji oraz opinii kibiców, którzy odwiedzili w ten weekend Pałac Kultury i Nauki – udało nam się to osiągnąć - powiedziała Ania Jakubowski, dyrektor operacyjny Coca-Cola na Polskę oraz kraje bałtyckie.

Prosto z lotniska Puchar wyruszył do centrum stolicy, gdzie w Pałacu Kultury i Nauki odbyła się konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli organizatorów, znanych postaci świata sportu oraz gości specjalnych. Konferencję poprowadził znany duet dziennikarzy sportowych: Maciej Kurzajewski i Piotr Sobczyński.

26 marca w godzinach wieczornych miała miejsce uroczysta gala, która oficjalnie zainaugurowała wizytę Pucharu w naszym kraju. Galę swoją obecnością uświetniły gwiazdy polskiego futbolu. Nie zabrakło także znanych twarzy ze świata dziennikarstwa, takich jak Tomasz Lis. Podczas gali oficjalny hymn mundialu wykonał Rafał Brzozowski.

27 oraz 28 marca Puchar był udostępniony do zwiedzania, dla wszystkich, którzy wcześniej zarezerwowali i odebrali bilety. Wizycie Pucharu towarzyszyły liczne dodatkowe atrakcje, pozwalające spędzić czas w radosnej atmosferze piłkarskiego święta i spróbować swoich sił na boisku i to zarówno w świecie realnym jak i wirtualnym. Odwiedzający mogli podziwiać pokazy brazylijskiej sztuki walki Capoeiry, poczuć się jak podczas karnawału w Rio dzięki energetycznym pokazom Samby i Batucady. Mogli też sprawdzić, czy mają refleks bramkarza, za pomocą specjalnego refleksomierza. Atrakcje towarzyszące wizycie trofeum związane były głównie z futbolem i tutaj odwiedzający mogli spróbować swoich sił na specjalnym boisku promującym turniej Coca-Cola Cup, lub w świecie wirtualnym, grając na Play Station. Do ich dyspozycji były pokazy w 3D. Mogli również poczuć się jak gwiazda mundialu strzelając wirtualne gole.

Firma Coca- Cola organizuje wiele różnorodnych projektów promujących sport. Jednym z nich jest program Lider Animator. Podczas wizyty Pucharu w specjalnie wydzielonej strefie Lidera Animatora odwiedzający mogli spróbować swoich sił w innych niż futbol dyscyplinach sportowych, takich jak akrobatyka, rolki czy unihokej. Mogli tam też podziwiać efektowne ewolucje w wykonaniu profesjonalnych rolkarzy i gimnastyków.

Uwagę najmłodszych przykuwał szczególnie pewien sympatyczny pancernik, który przybył do Polski razem z Pucharem. Był to Fuleco, oficjalna maskotka mundialu w Brazylii. Wspólne zdjęcia z nim cieszyły się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród młodszej generacji kibiców piłkarskich. Podczas imprezy tłumy dzieciaków ustawiały się też w kolejce do malowania buzi. Podczas drugiego dnia wizyty Pucharu kibice mieli niepowtarzalną okazję odbyć wspólny trening pod okiem wybitnego polskiego piłkarza, Macieja Żurawskiego. Podczas dwóch dni Puchar w Warszawie zobaczyło około 13 000 osób

Z naszego kraju Trofeum wyruszyło w dalszą trasę, na której następnym przystankiem są Niemcy. Następnie Puchar powędruje do krajów dalekiego wschodu, odwiedzi: Koreę Południową, Chiny i Japonię. Następnie zawita do Stanów Zjednoczonych skąd powróci do Brazylii, gdzie już 12 czerwca rozpocznie się mundial. Więcej informacji na temat FIFA World Cup™ Trophy Tour, w tym informacje o kolejnych krajach odwiedzanych na trasie Pucharu, daty, ekskluzywne wywiady, zdjęcia i filmy, można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej FIFA: www.fifa.com/trophytour.