Warszawa, 11 października 2016 r. - Sukces Pisany Szminka i Coca-Cola wspólnie uruchamiają program aktywizacji zawodowej kobiet ,,Sukces TO JA”. Jego celem jest przygotowanie kobiet w Polsce do podjęcia nowej pracy lub założenia działalności gospodarczej dzięki poszerzeniu ich umiejętności i kompetencji zawodowych.

„Sukces TO JA” to kompleksowy program wzmacniania aktywności zawodowej kobiet. Oparty jest na dwóch obszarach, kluczowych dla aktywizacji zawodowej kobiet, tj. poszerzaniu kompetencji i wiedzy oraz umożliwieniu wymiany doświadczeń i znalezienia inspiracji. Program dedykowany jest kobietom chcącym powrócić na rynek pracy, znaleźć lepszą pracę lub zdobyć wiedzę i kompetencje niezbędne do tego, by założyć i prowadzić działalność gospodarczą bądź start-up.

Na program „Sukces TO JA” składa się pierwszy w Polsce portal wiedzy dedykowany kobietom www.sukcestoja.pl oraz bezpłatne konferencje i warsztaty. Obie formy są prowadzone będą w dwóch obszarach:

·         JA-biznes – odpowiadający na potrzeby kobiet planujących założyć własną działalność oraz

·         JA-kariera – opracowany z myślą o kobietach poszukujących pracy lub chcących ją zmienić.

Na portalu wiedzy www.sukcestoja.pl znajdują się wideo-szkolenia, interaktywne wykłady i ćwiczenia, pigułki wiedzy i szereg innych narządzi pozwalających w krótkim czasie opanować niezbędne kompetencje zawodowe. „Żyjemy w dynamicznym świecie, co dzień pojawiają się nowe dane, nowe informacje, nowa wiedza. Z tego względu nasz portal „Sukces TO JA” będzie na bieżąco rozwijany i rozbudowywany.  Będzie zawierać nie tylko nową, wartościową wiedzę, ale także będzie odpowiadać na oczekiwania użytkowniczek” – stwierdziła Olga Kozierowska, pomysłodawczyni programu „Sukces TO JA” i twórczyni Sukcesu Pisanego Szminką. Portal będzie rozbudowywany o kolejne funkcje i narzędzia.

Inauguracja programu wraz z pierwszą konferencją i warsztatami odbędzie się 27 października br. w Warszawie.  Kolejna zaplanowana jest na 24 listopada w Katowicach. „Chcemy dać uczestniczkom programu możliwość bezpośredniego kontaktu z najlepszymi ekspertami od szeroko rozumianej aktywności zawodowej kobiet. Wierzymy, że spotkania podczas konferencji i warsztatów dostarczą konkretną wiedzę, motywację i inspirację. Chcemy dodać energii i odwagi do działania zarówno kobietom z dużych aglomeracji, ale też mniejszych miast” – powiedziała Lana Popović, dyrektor generalna Coca-Cola Poland Services, partnera programu.  Firma Coca-Cola, poprzez tę inicjatywę, rozpoczyna realizację w Polsce jednego ze swoich flagowych programów odpowiedzialności społecznej „5by20”.  Inicjatywa, realizowana od 2010 roku w 60 krajach, zakłada aktywizacje zawodową 5 milionów kobiet na całym świecie do 2020 roku.

Od stycznia do czerwca 2017 roku w wybranych miastach w Polsce odbędą się warsztaty i szkolenia. Udział w wydarzeniach jest całkowicie bezpłatny; obowiązywać będzie jedynie rejestracja i kolejność zgłoszeń.

W projekt zaangażowało się wielu ekspertów, którzy pragną dzielić się wiedzą, inspirować  i motywować innych do działania. Są wśród nich: Ewa Foley ceniona promotorka pozytywnego życia, doradca rozwojowy, Marzena Chełminiak dziennikarka radiowa, life coach, Joanna Ceplin, ekspert ds. skutecznej komunikacji w social media, twórczyni markaonline.pl, Olga Zarachowicz ekspert w obszarach HR i negocjacji, Ewa Jarczewska-Gerc doktor nauk humanistycznych z Uniwersytetu SWPS, Dorota Stasikowska-Woźniak założycielka Dress for Success Poland, Jarosław Gibas socjolog, autor wielu książek z zakresu inteligencji emocjonalnej i psychologii rozwoju., Dagmara Skalska  twórczyni Projektu Egoistka, Kamila Sidor założycielka Geeks Girls Carrol, Marta Bober Redaktor Naczelna portalu HRownia. Marcin Osman, przedsiębiorca i autor książek o biznesie m.in. ,,Biznes ci ucieka", Anna Piekut, HR Manager, konsultantka i rekruterka, Sabina Sawulska Team Leader Rekrutacji Smart MBC czy Olga Kozierowska.