„FIFA World Cup 2014 Trophy Tour” to trasa, w ramach której najwyższe piłkarskie wyróżnienie – Puchar Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej odwiedziło już 85 krajów. Do Polski Puchar przybędzie dokładnie za tydzień, 26 marca i zostanie z nami przez trzy dni. Gospodarzem wizyty tego unikatowego trofeum w naszym kraju jest miasto stołeczne Warszawa. Na wszystkich fanów futbolu czekają z tej okazji liczne atrakcje. Sportowym emocjom towarzyszyć będzie gorąca atmosfera karnawału w Rio de Janerio. Będzie można m.in podziwiać pokazy Samby oraz Batucady jak również, mającej swoje korzenie w słonecznej Brazylii, sztuki walki połączonej z elementami tańca i akrobatyki – Capoeira. „FIFA World Cup 2014 Trophy Tour” jest wspólnym przedsięwzięciem firmy Coca – Cola, jednego z głównych sponsorów Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej oraz FIFA. Puchar zobaczyć będzie można 27 i 28 marca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Klimat zbliżającego się mundialu w Brazylii udzieli się polskim fanom piłki nożnej już za tydzień. Puchar, o który na brazylijskich stadionach rywalizować będą najlepsze drużyny piłkarskie świata będzie można oglądać, a także zrobić sobie z nim pamiątkową fotografię już 28 marca w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. To pierwszy raz w historii, gdy to trofeum będzie gościć w naszym kraju.

- Pałac Kultury i Nauki na dwa dni stanie się miejscem wyjątkowego sportowego święta. Puchar Mistrzostw Świta w Piłce Nożnej jest bowiem symbolem zwycięstwa, który wzbudza wielkie emocje i porusza serca kibiców na całym świecie. Jestem przekonana, że piłkarscy fani przybyli podziwiać to trofeum stworzą niezwykłą atmosferę, podobną wielkim sportowym imprezom – powiedziała Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent miasta stołecznego Warszawy.

Na kibiców będą czekały nie tylko gorące brazylijskie rytmy, ale także liczne sportowe atrakcje. Jedną z nich będzie interaktywne iBoisko, na którym chętni sprawdzą swoje piłkarskie umiejętności, pod ,,wirtualnym okiem’’ Roberta Lewandowskiego. Podczas wydarzenia odbywać się będą także efektowne pokazy trików piłkarskich. Fani nowych technologii z pewnością docenią specjalne strefy Sony z najnowszymi telewizorami BRAVIA 4K i Full HD oraz strefę PlayStation z konsolami PS4, PS3 i PS Vita. Fani serii Fifa po raz pierwszy w Polsce przedpremierowo będą mogli zagrać w jedyną oficjalną gra Mistrzostw Świata w Brazylii: 2014 FIFA World Cup Brazil™ od EA Sports.

- Już po raz trzeci wspólnie z Federacją FIFA organizujemy „FIFA World Cup Trophy Tour”. Jako firma nieprzerwanie od 1974 roku wspieramy FIFA, angażując się także w inne inicjatywy promujące sport, aktywność fizyczną i zdrowy styl życia. W tym roku po raz pierwszy nasza trasa zatrzyma się w Polsce. Jestem pewna, że całemu wydarzeniu towarzyszyć będą pozytywne sportowe emocje, a kibice będą mogli poczuć przedsmak rozpoczynających się w czerwcu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w Brazylii - powiedziała Ania Jakubowski, dyrektor operacyjny Coca-Cola na Polskę oraz kraje bałtyckie.

Każdy uczestnik wydarzenia będzie miał możliwość zrobienia sobie z Pucharem pamiątkowego zdjęcia, które następnie będzie mógł przesłać (http://fwc2014.coca-cola.pl/share.html). W ten sposób powstanie flaga złożona z fotografii kibiców z 90 krajów, które odwiedził Puchar. Flaga ta będzie zaprezentowana podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej.

- Wizyta Pucharu Mistrzostw Świata w Piłce nożnej w naszym kraju to historyczny moment. Jest to także ważne wydarzenie w historii polskiego sportu, ponieważ piłka nożna cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością i jest nawet uznawana za naszą narodową dyscyplinę. Dlatego możliwość zobaczenia najwyższego wyróżnienia w tym sporcie jest momentem, na który z niecierpliwością czekają tysiące fanów piłkarskich w naszym kraju. Dla nich będzie to przede wszystkim okazja do radosnego świętowania i wspólnego przeżywania piłkarskich emocji – powiedział Zbigniew Boniek, prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej z Brazylii rozpoczną się 12 czerwca na stadionie w San Paulo. Maskotką tegorocznego mundialu jest sympatyczny pancernik o imieniu Fuleco. Natomiast oficjalna piłka turnieju, tradycyjnie zaprojektowana przez firmę Adidas, nosi nazwę Brazuca. Nazwę tę brazylijscy kibice wybrali w specjalnym plebiscycie. Oznacza ona „brazylijski styl życia”.

Wydarzenie związane z wizytą w Polsce Pucharu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej FIFA World Cup odbywa się pod honorowym patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, Polskiego Związku Piłki Nożnej oraz Ambasady Brazylii w Polsce. Gospodarzem wydarzenia jest miasto stołeczne Warszawa. Partnerami medialnymi są: Telewizja Polska, radio RMF Maxxx oraz portal Onet.pl.

Więcej informacji na temat FIFA World Cup™ Trophy Tour, w tym informacje o kolejnych krajach odwiedzanych na trasie Pucharu, daty, ekskluzywne wywiady, zdjęcia i filmy, można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej FIFA: www.fifa.com/trophytour.