Dieta lekkostrawna – można by sądzić, że mocno utrudnia nam codziennie funkcjonowanie, nie pozwala bezkarnie wcinać ulubionych produktów, no i każe nam myśleć o jedzeniu również z tej mniej przyjemnej strony produktów zakazanych… Niekoniecznie jednak musi tak być! :) Poznajcie propozycję produktów, które warto włączyć w Wasz lekkostrawny jadłospis – zadowolony będzie z tego i Wasz żołądek, i kubki smakowe!

1.      Pieczywo tostowe i pszenne

Dla fanów tak mało popularnego już białego pieczywa i tostów – dobra wiadomość! Na diecie lekkostrawnej niewskazanym jest jedzenie produktów razowych, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika. Rekomendowane jest natomiast białe, szczególnie czerstwe pieczywo o miękkiej skórce. 

2.      Nabiał

Twój żołądek nie będzie protestował przeciwko śmietance i delikatnym, chudym jogurtom. Do woli możesz zatem raczyć się nabiałem z niewielkim dodatkiem dżemu lub zmiksowanych gotowanych owoców – smacznego!


 

3.      Zupy

Wszystkie rodzaje – począwszy od tradycyjnego rosołu (przyrządzonego jednak na chudym mięsie), poprzez pożywny, aromatyczny krupnik, kończąc na delikatnej i kremowej, zabielonej jogurtem naturalnym, pomidorowej. Wcinać możesz wszystkie, z pożytkiem dla swojego brzucha. Do wyboru, do koloru!

4.      Herbaty ziołowe i woda

Twoim sprzymierzeńcem w wyważonym odżywaniu się będzie duża ilość wody i delikatne herbatki ziołowe, np. z rumianku, melisy czy nawet kopru włoskiego. Napary z tych drugich świetnie będą pasować do wieczornego relaksu przy książce. :) Wypróbujesz?

5.      Gotowane lub pieczone bez tłuszczu mięso drobiowe

Dieta lekkostrawna zakłada wykluczenie lub ograniczenie tłustego i smażonego mięsa. Bez przeszkód możesz jednak zajadać się delikatnie przyprawioną, soczystą piersią z kurczaka, pysznymi indyczymi skrzydełkami i drobiowymi udkami do niedzielnego obiadu – nic straconego. Warto włączyć je do jadłospisu, stanowić będą nieocenione źródło białka.

6.      Pieczone lub starte jabłka oraz przetwory jabłkowe

Coś dla łasuchów – jabłkowe deserowe pyszności! Spróbuj upiec jabłka z cynamonem lub zetrzyj je i dodaj do jogurtu naturalnego z odrobiną miodu. Ach, nic, tylko pałaszować! Przy okazji – Twoja figura zdecydowanie na tym nie ucierpi.

7.      Wszelkiego rodzaju budynie

Z mleka krowiego, kokosowego, sojowego – jakiego tylko dusza zapragnie. Możesz wcinać takie lekkie desery nawet codziennie, a do tego dodawać pieczone lub gotowane owoce… należy uważać jednak z orzechami i czekoladą, które tutaj będą niewskazane. Jak widać – wystarczy popuszczenie wodzy fantazji i przepisy znajdują się same. :)

8.      Gotowane warzywa

Wszelkie warzywne mikstury przypadną do gustu Twojemu żołądkowi. Do tego zapewnią Ci mnóstwo witamin i wpłyną na dobry nastrój – zdrowe i lekkie odżywianie to dobre odżywianie, wszak. :) Wypróbuj gotowane lub przetarte warzywa – pomidor bez skórki, buraki, pietruszkę, dynię czy marchewkę. Może przyrządzisz sobie mus z tartej dyni i marchwi? Postaraj się unikać tych cięższych, takich jak: cebula, por, kapusta, kalafior, ogórki i warzywa strączkowe. One z całą pewnością nie wpłyną dobrze na Twój wrażliwy i delikatny układ pokarmowy.

9.      Owoce sezonowe

Przy diecie lekkostrawnej jedyne ograniczenia jakie w spożywaniu owoców dotyczą kwestii ich surowości – śmiało można włączać do diety większość z nich o ile zostały przetarte lub upieczone, sparzone. Należy wykluczyć jedynie te cięższe, np. śliwki. To co, może mus owocowy? :)

10.  Pożywne kasze

Wskazane są: kasza manna, kuskus i drobna kasza jęczmienna. Przy tych bardziej treściwych, typu: gryczana lub pęczak mogą pojawić się problemy. Wiele jednak da się wyczarować z tych dozwolonych – można przetestować całą gamę dań kasz z warzywami, owocami, na słodko, ciepło i zimno. Daj się ponieść nieco swojej kreatywności.

Stuart Mill powiedział kiedyś: ‘’W człowieku tylko żołądek bywa czasem w pełni zadowolony’’. Zadbaj zatem, by Twój żołądek zadowolony był zawsze! (i nie tylko żołądek, rzecz jasna). Z pomocą wyżej wylistowanych produktów na pewno będzie Ci choćby odrobinę łatwiej.