Majówka to najlepszy czas, by odkurzyć grilla i rozpocząć wielkie świętowanie. Tylko co przyrządzić tym razem? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji.

Aż 81% uczestników badania „Grillowe zwyczaje Polaków”*, przeprowadzonego na zlecenie Coca-Cola Poland Services przyznało, że w ciągu roku grillowało przynajmniej raz. Grill stał się więc czymś na kształt polskiej tradycji.

Zazwyczaj grillujemy z rodziną (81%), ale także ze znajomymi (70%). Najczęściej w ogrodzie lub na działce swojej lub bliskich (87%). Zdecydowana większość Polaków (92%) organizuje grilla spontanicznie, bez żadnej specjalnej okazji, traktując go po prostu jako spotkanie z bliskimi.

- W dzisiejszych czasach coraz trudniej jest nam skupić się na sobie nawzajem. Doskonałą okazją do umacniania więzi z bliskimi jest spędzenie z nimi czasu w plenerze, gdzie nic nie zakłóca rozmów i można cieszyć się wspólnym czasem. W takich okolicznościach ludzie chętniej rozmawiają i zbliżają się do siebie. To także świetny moment, by poznać nowe osoby, chociażby przy wspólnym przygotowywaniu posiłków i grillowaniu w gronie znajomych, co jest znakomitym czynnikiem integracyjnym – mówi znany z pasji do gotowania i grillowania zawodowy kucharz i ambasador rodzinnych posiłków, Jakub Kuroń.

A co zazwyczaj grillujemy? Na ruszt najczęściej wrzucamy kiełbasę, która jest ulubioną potrawą aż 45% Polaków. Często przyrządzamy również karkówkę (25%). Mniejszą popularnością cieszą się potrawy takie jak: szaszłyki, skrzydełka z kurczaka, kaszanka, warzywa, stek oraz ryba i owoce morza (2%).

Przygotowaliśmy dla Ciebie garść fantastycznych przepisów grillowych od klasycznej karkówki po rzadko goszczące na naszych stołach ryby i warzywa. Wszystkie receptury pochodzą z aplikacji SimplyTastly, specjalnego kulinarnego serwisu, który pomoże Ci znaleźć pomysł na posiłek, zrobić zakupy i przygotować danie.

A przy ruszcie nie zapomnij o butelce Coca-Cola dla orzeźwienia. Aż połowa Polaków przyznaje, że Coca-Cola świetnie komponuje się z grillowanymi potrawami!

 

Karkówka z grilla z pieczonym chlebem z serem i masłem czosnkowym

Na początek absolutna klasyka, czyli karkówka. Tym razem w ciekawym towarzystwie.

Składniki:

50 dag karkówki wieprzowej, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka miodu, 4 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1,5 łyżeczki ostrej papryki, po łyżce kolendry i tymianku, po 70 dag mozzarelli żółtej i ostrego sera żółtego, 3 łyżki szczypiorku posiekanego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, chleb i 8 dag masła.

Przygotowanie:

Karkówkę pokrój na plastry o grubości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiku. Mięso rozbij tłuczkiem przez folię. Karkówkę przełóż do miski, wlej marynatę, wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na noc. Przygotuj masło czosnkowe, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Chleb przygotuj tuż przed grillowaniem, ponakrawaj go skośnie na kromki, jednak nie przecinaj do końca. Zrób takie same nacięcia, tylko pod przeciwnym kątem. Wnętrza nacięć posmaruj masłem, pomiędzy nie powkładaj kawałki żółtego sera i mozzarelli. Chleb zawiń w folię aluminiową, zostawiając otwór na górze bochenka. Chleb piecz zawinięty w folię na średnio rozgrzanym grillu przez ok. kwadrans, do momentu kiedy ser się roztopi, a skórka przypiecze.

Rozgrzej mocno grill, na kratkę posmarowaną olejem kładź karkówkę, piecz na dużym ogniu przez pół minuty z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień (lub umieść wyżej kratkę) i piecz karkówkę po 5-6 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując pozostałą marynatą. Upieczone kawałki mięsa przełóż na talerze, przykryj folią aluminiową i odstaw na dwie minuty, by mięso odpoczęło. Karkówkę podawaj z chlebem i soczystą sałatką.

 

Młode ziemniaczki z grilla w boczku

W grillowym zestawie obowiązkowym są też ziemniaki. Może ten przepis Cię zainteresuje?

Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków, 8 plastrów wędzonego boczku, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Oskrobane młode ziemniaki ugotuj prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Każdego ziemniaka posyp solą i pieprzem i owiń plastrem boczku, dla pewności spinając wykałaczką. Grilluj, aż boczek wyraźnie się zarumieni.

 

Grillowany łosoś z cukinią i maślanym sosem cytrynowym

Bo grill to nie tylko mięso! Co powiesz na rybę?

Składniki:

80 dag filetu z łososia, łyżka oleju, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki tymianku, 15 dag masła, 100 ml białego wina, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki estragonu, 15 dag śmietanki 30%, 2 cukinie, cebula, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Łososia natrzyj olejem, oprósz solą i pieprzem. Ułóż na folii aluminiowej lub tacce do grillowania i grilluj z dwóch stron kilku minut, aż wierzch się przyrumieni. Cukinię pokrój na długie, wąskie paski. Paprykę, sól, pieprz i tymianek wymieszaj. Gotową pastą natrzyj paski cukinii i ułóż na ruszcie. W rondelku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj wino, sok z cytryny, startą skórkę i estragon, gotuj na dużym ogniu dwie minuty stale mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą i pieprzem. Ugrillowane paski cukinii połóż na talerzu, na wierzch połóż kawałek ryby, całość polej sosem.

 

Soczewica zielona z grillowaną papryką

I coś dla wegetarian. Warzywa z grilla są przepyszne!

Składniki:

Łyżka oliwy, 3 czerwone papryki, czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 10 dag fety, 4 łyżki oleju z pestek winogron, łyżeczka musztardy miodowej, łyżeczka miodu, pół łyżeczki siekanej mięty, sól i cytryna.

Przygotowanie:

Przygotuj soczewicę, płucząc na sitku i gotując z oliwą w 1,5 szklanki wody. Od zagotowania trzymaj na małym gazie pod przykryciem przez 15 minut. Posól, wyłącz płomień i zostaw soczewicę na kolejne 15 minut. Następnie przełóż na duży talerz i wymieszaj z pokruszoną fetą. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w szerokie paski. Paprykę grilluj ok. 15 minut, aż zmięknie i miejscami zbrązowieje. Podsmaż plasterki czosnku i cebulę pokrojoną w piórka. Pozwól, by lekko zbrązowiały. Do słoiczka włóż wszystkie składniki sosu, zakręć i wymieszaj. Do soczewicy dodaj paprykę, czosnek i cebulę, polej sosem i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

A jeśli wciąż ci za mało kulinarnych inspiracji, sięgnij po SimplyTastly, niezwykłą aplikację od Coca-Cola. SimplyTastly to nowoczesna, mobilna książka kucharska w Twoim smartfonie. Znajdziesz w niej także pomysły na grilla!

* Badanie przeprowadzone na reprezentatywnej ogólnopolskiej próbie Polaków w wieku 16-49 lat liczącej 500 respondentów, zrealizowane w marcu 2017 roku.