Za oknem śnieg i mróz? To najlepszy moment, by rozgrzać się w kuchni. A przynajmniej kilkoma przygotowywanymi tam potrawami.

Długie, zimowe wieczory i chłód sprawiają, że czasami aż chce się na dłużej pozostać w kuchni. Jakie potrawy najlepiej sprawdzą się zimą? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka fantastycznych, rozgrzewających propozycji. Wszystkie receptury pochodzą z aplikacji SimplyTastly, specjalnego kulinarnego serwisu, który pomoże Ci znaleźć pomysł na posiłek, zrobić zakupy i przygotować danie.

Czarny rosół

Na początek klasyka w nietypowym wydaniu. Ale czy można wyobrazić sobie zimę bez rosołu?

Składniki: 700 g szpondru z kością, 360 g skrzydełek z kurczaka, por, 10 szalotek, czosnek, 4 selery naciowe, 3 pietruszki, seler, mała cukinia, natka pietruszki, pęczek lubczyku, 3 cebule dymki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, anyż gwiazdkowaty, kardamon czarny ziarnisty, 2 łyżki oleju, cytryna, 4 marchewki, goździki, sól i pieprz.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 250 stopni. Opłucz i dokładnie osusz mięso. Natrzyj olejem i połóż na blasze. Wstaw w górnej części piekarnika. Drugą blachę posmaruj olejem i wyłóż warzywami. Nie musisz ich obierać, wystarczy umyć i z grubsza pokroić. Kiedy mięso i warzywa będą bliskie przypalenia, wyciągnij je z pieca. W dużym garnku rozgrzej 5 litrów wody. Upieczone produkty z przyprawami przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Przestaw na mały ogień i gotuj 4-5 godzin. Po tym czasie dodaj natkę, lubczyk i szczypior. Gotuj jeszcze pół godziny, dopraw solą i pieprzem. Na kilka minut przed zestawieniem z ognia dodaj kilka plastrów cytryny.

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mielonym mięsem drobiowym

Farsz z kaszy i mięsa z pewnością doda energii w chłodne dni.

Składniki: 4 czerwone papryki, 300 g mięsa mielonego drobiowego, por, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 4 łyżki rodzynek, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, łyżeczka oleju, łyżka masła, 100 g kaszy jaglanej, 200 g żółtej mozzarelli, sól i pieprz.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni, papryki przekrój wzdłuż na pół, oczyść z gniazd nasiennych, jedną paprykę pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w talarki, czosnek posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Na patelni podgrzej olej, dodaj masło, wrzuć pora i czosnek, smaż przez 5 minut, mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę i marchewkę, smaż kolejne 5 minut. Do warzyw dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki i ugotowaną kaszę jaglaną. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Każdą z połówek papryki napełnij farszem, posyp startą mozzarellą, zapiekaj około 30 minut.

Guacamole z pikantną salsą z mango

A może coś bardziej egzotycznego? Kolorowe owoce poprawią Ci nastrój, a dzięki pikantnej nucie natychmiast się rozgrzejesz.

Składniki: 2 awokado, czerwona cebula, łyżka skórki z limonki, 3 łyżki oliwy, mango, chilli czerwone i zielone, sok z limonki, 4 łyżki kolendry, granat, sól i pieprz.

Przygotowanie: Wydrąż miąższ awokado do miski i wyciśnij sok z limonki, by nie sczerniało. Dodaj oliwę, sól, pieprz i skórkę z limonki. Rozdrobnij widelcem na gładką masę. Dodaj posiekaną drobno cebulę, wymieszaj wszystko i odstaw. Mango umyj, osusz, obierz i potnij w drobna kostkę. Posiekaj chilli i dodaj do mango. Polej wszystko sokiem z limonki. Dodaj kolendrę lub bazylię i posól. Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj na talerzu najpierw rozsmarowując guacamole, a na górę wysyp salsę z mango. By dodać słodkiego smaku, posyp całość ziarnami granatu. Możesz jeść palcami używając nachosów jako łyżeczek.

Zimowa szarlotka

W chłodne dni nie może zabraknąć deseru. Nie zapomnij o kubku gorącej herbaty z przyprawami!

Składniki: 300 g mąki, 120 g cukru pudru, 200 g masła, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 900 g prażonych jabłek.

Przygotowanie: Mąkę i cukier przesiej do miski. Dodaj masło, żółtko i proszek do pieczenia, wyrób ciasto. Podziel je na dwie części. Większą wyklej spód okrągłej foremki. Jabłka przełóż na wyklejoną ciastem formę. Całość posyp cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkuj, potnij na paski i ułóż na wierzchu lub porwij i posyp jak kruszonką. Ciasto oprósz cynamonem i odrobiną cukru. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zimowy bananowy koktajl na ciepło

A może taki, mniej oczywisty deser? Spróbuj, bo przygotowanie zajmie Ci kilka chwil!

Składniki: 3 banany, 1,5 szklanki mleka, łyżka miodu, łyżeczka brązowego cukru i cynamonu.

Obierz banany ze skórki i blenderem połącz wszystkie składniki. Całość podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Serwuj na gorąco.