Poznaj przepis autorstwa Jakuba Kuronia na soczystą karkówkę:

źródło: kuron.com.pl/soczysta-karkowka-duszona-w-miodzie/

"Październikowe wieczory coraz dłuższe, a jesiennych apetytów nie da zaspokoić się tak łatwo jak w ciepły, letni dzień. Oczwiście nie namawiam tu  nikogo do gromadzenia zimowych, zapasowych kilogramów, ale wraz z niższymi temperaturami warto pomyśleć o bardziej sytych daniach. Jednym z moich ulubiopnych “leków” na jesienną chandrę jest karkówka. Ładny kawałek tego mięsa daje całą masę możliwości od smażenia przez grillowanie po pieczenie. Dzisiajeszy przepis to soczysta karówka duszona w słodkiem nektarze zwanym miodem. Spróbuj sam, a odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem. Nie zapominam też o towarzystwie Coca-Coli, która ucieszy nasze podniebienia szczególnie o tej porze roku.

Do przygotowania SOCZYSTEJ KARKÓWKI PIECZONEJ W MIODZIE potrzebujesz:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 150 ml ketchupu
  • sól, pieprz

Mięso natrzyj papryką, majerankiem, oregano, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut.


Karkówkę obsmaż na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.

Następnie polej ją miodem, koncentratem pomidorowym i ketchupem. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką.

Piecz ok. 90 min w temperaturze 180°C. W drugiej połowie pieczenia co kilkanaście minut polewać pieczeń powstałym sosem.

Upieczone mięso pokrój w plastry i podaj z ziemniakami purée. SMACZNEGO! 🙂"

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl ) oraz pod etykietami 1,5 l butelek Coca-Coli.