Wielkanoc to tradycja. Ale przecież i tradycje się zmieniają. Poznaj pięć przepisów, które zaskoczą Twoich najbliższych i uczynią święta wyjątkowymi.

Żurek, kiełbasa, jajka, mazurek. Wielkanoc ma swój zestaw obowiązkowy. A gdyby obowiązek zamienić na przyjemność? Oto pięć przepisów na Wielkanoc inną niż wszystkie.

Wegański żurek

W wielu domach nie ma świąt bez żurku. A jak żurek to kiełbasa, boczek, okrasa. A gdyby tak spróbować zrobić go bez mięsa? To możliwe i... smaczne!

Składniki:

2 marchewki, 2 pory, 1/2 selera, 1 cebula, natka pietruszki i koperek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liści laurowy, majeranek, łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy), 1,25 l wody, 300 ml żurku, 6 łyżek śmietanki sojowej.

Przygotowanie:

Marchewki, pory i selera obierz i pokrój na kilka mniejszych części, włóż do garnka z obraną i przekrojoną na pół cebulą. Dodaj natkę, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, łyżkę oleju, koperek, 3/4 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz. Wlej wodę i zagotuj na większym ogniu, następnie przykryj i gotuj przez godzinę. Bulion przecedź do drugiego garnka, dodaj żurek, majeranek, chrzan i przepołowiony ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Dodaj śmietankę sojową, potrzymaj na małym ogniu przez minutę i w razie potrzeby dopraw. Podawaj z puree ziemniaczanym z zeszkloną cebulką.

Zupa krem z chrzanu i jabłek

A może zupełnie zrezygnować z żurku? Oto świetna, świąteczna alternatywa.

Składniki:

2 ziemniaki, 1 por (tylko biała część), 1 średnia cebula, oliwa, 3/4 l bulionu drobiowego, 1/2 l kwaśnej śmietany 18%, 4 łyżki startego chrzanu, 2 półsłodkie jabłka (obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych).

Przygotowanie:

Warzywa obierz i umyj. W rondelku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę z posiekanym porem, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, całość podsmaż. Zalej bulionem, zagotuj, dodaj śmietanę. Gotuj 25 minut, a potem włóż chrzan i starte jabłka. Gotuj jeszcze 10 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksuj zupę na gładki krem.

Jajka zapiekane w awokado

Awokado to światowy przebój, który od niedawna podbija także polskie kuchnie. Czemu ten egzotyczny owoc nie miałby zagościć na wielkanocnym stole?

Składniki:

Awokado, 2 jajka, szklanka boczku pokrojonego w kostkę, świeże zioła (szczypiorek, kolendra albo tymianek), oliwa z oliwek, pieprz i sól.

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Z folii aluminiowej przygotuj łódeczkę, do której włożysz pół owocu. Do otworu po pestce wbij jajko, posyp pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut. W tym czasie na patelni podsmaż boczek. Po wyjęciu połóż go z boku, posyp wierzch ziołami.

Kotlety z fasoli

Wracamy w wegetariańskie rejony. Bo nawet w przypadku kotletów można obejść się bez mięsa, nie odbierając sobie nic z przyjemności jedzenia.

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 1 puszka zielonego groszku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mielonych płatków owsianych, natka pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki sezamu, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Fasolę rozgnieć widelcem, dodaj kaszę jaglaną, smażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku. Dodaj płatki owsiane, sezam i groszek. Uformuj kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju.

Ciasto Coca-Cola

Coś na słodko? Może z Twoim ulubionym napojem? Ten przepis zapewne już znasz, ale dlaczego nie wrócić do niego właśnie na Wielkanoc?

Składniki:

2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka Coca-Cola, 1 i 1/2 szklanki pianek, 1/2 szklanki masła lub margaryny, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 3 łyżki stołowe kakao, 1 łyżeczka herbaciana proszku do pieczenia, 1/2 szklanki maślanki, 2 jaja, 1 łyżeczka aromatu waniliowego.

Polewa:

1/2 szklanki masła, 3 łyżeczki kako, 6 łyżek Coca-Cola, 500 g cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1 puszka owoców orzesznika

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę i dodaj do niej cukier oraz pianki. W rondelku zmieszaj masło, olej, kakao i Coca-Colę. Doprowadź do wrzenia i połącz z suchymi składnikami. Wymieszaj. Rozpuść proszek do pieczenia w maślance tuż przed dodaniem do farszu razem z jajami i aromatem waniliowym. Dokładnie wymieszaj. Wszystko wlej do nasmarowanej tłuszczem formy i piecz od 35 do 45 minut. Wyjmij z piekarnika i natychmiast dodaj polewę.

Aby przygotować polewę, połącz pół szklanki masła, trzy łyżeczki kakao i sześć łyżek Coca-Coli w rondelku. Doprowadź do wrzenia i dodaj cukier puder, dobrze mieszając. Dodaj aromat i owoce orzesznika. Polewą pokryj gorące jeszcze ciasto. Po ostygnięciu ciasto Coca-Cola pokrój w kwadraty i podawaj. Smacznego!

A jeśli wciąż ci za mało kulinarnych inspiracji, sięgnij po SimplyTastly, niezwykłą aplikację od Coca-Cola. SimplyTastly to nowoczesna, mobilna książka kucharska w Twoim smartfonie. Znajdziesz w niej także pomysły na Wielkanoc!