Coca-Cola to długa historia innowacji w zakresie opakowań od wprowadzenia w 1915 r. butelki konturowej, aż do Fridge Pack (opakowania zbiorczego, ułatwiającego przechowywanie puszek Coca-Coli w lodówce. W 1985 r., we współpracy z NASA, Coca-Cola znalazła się w przestrzeni kosmicznej, Dzięki ,,kosmicznej puszce" stała się pierwszym napojem gazowanym spożytym w kosmosie na pokładzie wahadłowca Challenger. Wcześniej nie było odpowiedniego sposobu podawania takich napojów w warunkach braku grawitacji.

Puszka, w której stworzenie zainwestowano ponad 250 tys. dolarów, miała wyjątkowy wewnętrzny mechanizm dozujący, który rekompensował fakt, że w warunkach zerowej grawitacji nie ma "góry" ani "dołu" i nie następuje oddzielanie gazu od cieczy. Puszka została poddana przez NASA rygorystycznym testom, które symulowały stan nieważkości oraz warunki panujące podczas startu wahadłowca. Była to pierwsza technologia tego rodzaju, zatwierdzona przez NASA do użytku w kosmosie.

Sześć lat później, 26 sierpnia 1991 r., Coca-Cola i radziecka agencja kosmiczna NPO Energia z sukcesem przetestowały kosmiczną puszkę Coca-Coli w radzieckiej stacji kosmicznej Mir. Na stacje poleciały dwie puszki, zawierające pierwsze gazowane napoje bezalkoholowe spożyte przez kosmonautów radzieckich w kosmosie. Ich dwudniowa podróż z Ziemi w kosmos, na dystansie około miliona mil, to jednocześnie najdłuższa "trasa dostawy", przebyta przez produkt Coca-Coli w historii.

Trzecia podróż Coca-Coli w kosmos (tym razem również w wersji dietetycznej) miała miejsce w lutym 1995 r., na pokładzie wahadłowca Discovery. Wtedy po raz pierwszy zastosowano w przestrzeni kosmicznej saturator, który wydawał odpowiednio schłodzony nagazowany napój do specjalnych kubków, zaprojektowanych dla stanu nieważkości. Kolejny innowacyjny saturator, podający klasyczną i dietetyczną Coca-Colę i Powerade o smaku pomarańczowym powędrował w kosmos 19 maja 1996 r. na pokładzie wahadłowca Endeavour.

W odróżnieniu od automatu z napojami, który na pokładzie Discovery w 1995 r. serwował napoje już uprzednio zmieszane, ten rzeczywiście mieszał wodę z koncentratem syropu.
Rozwój takiego sprzętu miał nie tylko poprawić warunki bytowe astronautów, ale i zachęcić ich do picia większej ilości płynów w czasie podróży kosmicznej. Przeprowadzone na stacji Mir testy technologii rozdzielania gazu i cieczy miały wpływ na hydroponikę (uprawianie roślin w wodzie), która pewnego dnia może pozwolić kosmicznym podróżnikom wytwarzać własne pożywienie.
Wprowadzenie orzeźwienia w kosmosie było tylko jedną z wielu innowacji w historii firmy Coca-Cola.