Posiłki i napoje muszą być przede wszystkim smaczne. I dobrze, żeby było także czasami niskokaloryczne. Jak to pogodzić? Z pomocą przychodzi stewia. Co to jest? Wyjaśniamy.

Stewia to pochodząca z Paragwaju roślina należąca do rodziny astrowatych (tej samej, w której znajdziemy choćby chryzantemę, rumianek czy mlecz). Liście stewii są słodkie, a zawarte w nich stewioizydy są świetną, niskokaloryczną alternatywą dla cukru i innych substancji słodzących.

Plemiona zamieszkujące tereny dzisiejszego Paragwaju od stuleci używają stewii do słodzenia napojów. Jej potencjał dostrzeżono jednak niedawno i dopiero w 2008 roku połączony komitet naukowy FAO i WHO uznał substancje słodzące na bazie tej rośliny za w pełni bezpieczne i dopuszczone do stosowania produkcji napojów oraz żywności.

W 2011 podobną decyzję podjął Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zezwolił na używanie stewioizydów jako substancji słodzącej w sektorze spożywczym. Na chwilę obecną słodziki na bazie stewii są dopuszczone w 75 krajach świata.

Dzięki upowszechnieniu stewii, osoby które chcą dbać o wagę, a przy tym nie wyobrażają sobie rezygnacji z tradycyjnego smaku ulubionych napojów i potraw, mają przed sobą świetną alternatywę.

Czas na kilka faktów o stewii.

  1. Liście stewii są zbierane i suszone w momencie, kiedy osiągają największy poziom słodkości. W procesie podobnym do obróbki herbaty, wysuszone liście stewii moczy się w wodzie, by uwolnić ich naturalną słodycz. Gotowy słodzik oczyszcza się i gotowe!

  2. Słodziki na bazie stewii są od 200 do 350 razy słodsze niż sacharoza, czyli zwykły cukier, i mają zerową kaloryczność.

  3. Stewia to roślina znana od dawna w Paragwaju czy Japonii. Dziś używa się jej m.in. w Argentynie, Brazylii, Kanadzie, Chinach, Francji, Szwajcarii, Turcji, USA i wielu innych krajach.

  4. Produkty na bazie ekstraktu z liści stewii stosowane są do słodzenia napojów, pieczywa, deserów, marynowanych warzyw, sosów i jogurtów, a także jako zwykły słodzik.

  5. Naukowe i handlowe nazwy dla stewii stosowanej w sektorze spożywczym to ekstrakt z liści stewii, ekstrakt stewii, Rebaudiozyd A, Reb A czy glikozyd stewiolowy.

Oto najważniejsze informacje o niezwykłej roślinie z Paragwaju. Kiedy na zakupach do ręki wpadnie Ci produkt ze stewią – czuj się słodko poinformowany!