W malowniczych beskidzkich lasach, między górskimi strumieniami, położony jest niewielki Tylicz. Jego największym skarbem jest woda, bijąca z podziemnych źródeł i wulkanicznych wyziewów. To właśnie tu produkowana jest krystalicznie czysta Kropla Beskidu.

W Tyliczu życie biegnie własnym rytmem. Niewielka, licząca niespełna 2 tys. mieszkańców wieś otoczona jest zalesionymi wzgórzami Beskidu Niskiego. Można zupełnie zapomnieć o miejskim gwarze – czasem tylko przyjeżdżają tu turyści z oddalonej o kilka kilometrów Krynicy. By odpocząć, pojeździć na nartach, zobaczyć kameralny drewniany kościół i łemkowską cerkiew. Najważniejsza jest jednak nieskalana natura. Bo Tylicz to prawdziwa ostoja.

Największym skarbem Tylicza jest woda. Widać ją niemal na każdym kroku, w potokach i strumieniach okalających miasto, jednak najcenniejsza jest ta ukryta pod ziemią, pod wieloma metrami skał.

Część wody i podziemnych gazów przedostaje się na powierzchnię w efektowny sposób tworząc mofeta, wyziewy dwutlenku węgla. Ponieważ są one położone w źródłach wody, tworzą charakterystyczne bąbelki. Mofeta w Tyliczu są jednymi z największych w Karpatach i całej Europie, ale wiedzą o nich nieliczni.

O wiele więcej osób wie, że w Beskidach pozyskuje się znakomitą wodę mineralną. Dlatego właśnie tutaj produkowana jest Kropla Beskidu.

Krążąc setki lat pomiędzy warstwami gruboziarnistych piaskowców i łupków, z cienkimi pokładami margli oraz wapieni, woda nasyciła się minerałami i osiągnęła krystaliczną czystość. By ją zachować, woda wydobywana jest z głębokości nawet 100 metrów i butelkowana z najwyższą starannością, przy wsparciu specjalistów.

Tutejsze wody nazywa się szczawami, gdyż zawierają znaczne ilości dwutlenku węgla. Prócz tego znajdziemy w nich jony wapnia, magnezu, sodu i innych składników mineralnych.

Nic więc dziwnego, że część źródeł jest zagospodarowana; w Tyliczu znajdują się nawet dwie stylowe pijalnie. Coca-Cola poprzez Fundusz Kropli Beskidu wspiera restaurację innych lokalnych źródeł, które decydują o naturalnym i kulturowym bogactwie tego regionu,