Wiemy, że trzeba się zdrowo odżywiać. Ale jak to właściwie robić? W odpowiedzi na to pytanie pomocne jest GDA.

GDA (z ang. Guideline Daily Amounts – wskazane dzienne spożycie) to system znakowania pojawiający się na opakowaniach produktów żywnościowych i napojów.

Informuje on o dziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię (kalorie) oraz podstawowe składniki odżywcze: tłuszcze ogółem, nasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany (cukry), białko, błonnik pokarmowy oraz sód (sól). Wartości GDA wyrażane są w procentach (% Wskazanego Dziennego Spożycia). Informacja ta pozwala nam dobierać produkty w taki sposób, by jak najlepiej zbilansować codzienny jadłospis.

Dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię mają różną wartość dla dorosłych zdrowych kobiet i mężczyzn. Zapotrzebowanie mężczyzn jest nieco wyższe w porównaniu do kobiet. Podstawą systemu znakowania GDA umieszczanego na opakowaniach jest poziom dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię przyjęty dla zdrowej dorosłej kobiety.

Ile składników odżywczych powinni dziennie przyjmować kobiety i mężczyźni? Sprawdźmy:


Pamiętaj

Wartości GDA nie powinny być traktowane jako dokładne zalecenia żywieniowe, gdyż zapotrzebowanie każdego człowieka jest inne i zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia.

Dbając o zbilansowaną dietę nie należy przekraczać maksymalnych wskaźników GDA dotycczących nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów (cukrów) prostych i soli (sodu).

Podane na opakowaniach proeuktów wartości GDA odnoszą się do zapotrzebowania kobiet, które jest niższe od zapotrzebowania mężczyzn.

Jakie są korzyści z uwzględniania GDA w codziennej diecie?

Pomaga w świadomym wyborze produktów spożywczych. Dzięki wartościom GDA można porównać produkty z danej grupy i wybrać ten, który będzie bardziej korzystny z punktu widzenia naszej diety.

Umożliwia lepsze komponowanie diety. Wartości GDA w prosty i szybki sposób informują, jak dobierać produkty, by zapewnić organizmowi dostateczną ilość energii i podstawowych składników odżywczych. Podane na opakowaniach produktów spożywczych wartości GDA przeliczane są w odniesieniu do zwyczajowo spożywanej porcji produktu. Jest to duże ułatwienie w komponowaniu codziennych posiłków.

Informuje o zawartości poszczególnych składników odżywczych oraz energii w danej porcji produktu. Wartości GDA pozwalają kontrolować ilość składników odżywczych, które przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia).

Pomaga rozwijać wiedzę na temat zdrowego żywienia. Dzięki podanym wartościom GDA, od razu wiemy czy dany produkt jest źródłem energii i podstawowych składników odżywczych.