Istnieje kilka grup produktów które dzięki zawartości pewnych składników lepiej niż inne wspomagają nasze zmagania z napadami głodu i spalaniem nieatrakcyjnej „oponki”. Należą do nich chude produkty białkowe takie jak nabiał czy białe mięso, produkty ostre jak chilli czy pieprz kajeński a także produkty bogatobłonnikowe jak otręby czy niektóre surowe warzywa.

Czy istnieje coś takiego jak ujemne kalorie?

Niektóre produkty określa się mianem wypełniaczy które nie niosą za sobą ładunku kalorycznego. Wiąże się to z faktem że proces ich trawienia wymaga od organizmu więcej wysiłku a ich wartość energetyczna jest bardzo niska przez co jedząc je wychodzimy niemalże na „zero” a niektórzy potocznie nazywają to „ujemnymi kaloriami”. Do takich produktów zaliczymy otręby, surową marchew czy ogórka jedzonego ze skórką.

Najlepsze wspomagacze spalania tłuszczu

Produkty należące do największych sprzymierzeńców spalania to najczęściej surowe warzywa. W tej grupie znajdują się także chude mięsa, ryby, chudy nabiał i jajka.

1. Kwaśne jabłka

Jabłko zjedzone ze skórką może dać poczucie sytości kiedy mamy jeszcze chwile do wyznaczonej pory posiłku. Zawarte w nich frakcje błonnika pomagają regulować poziom „złego” cholesterolu a obecne w nim pektyny, tworzą przyjazne środowisko dla dobrych bakterii jelitowych. Pektyny  również regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Według dietetyków z Tufts University, pektyny w całym jabłku są bardziej sycące niż te zawarte w równoważnej ilości owoców w soku.

2. Grejpfruty

Wspomagają odchudzanie i korzystnie wpływają na utratę kilogramów. Mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Dieta z niskim indeksem glikemicznym? Grejpfruty będą jej świetnym składnikiem. Jedzone wraz z białą skórką dostarczają ogromnej porcji antyoksydantów które pomagają m.in. regulować prace układu odpornościowego i ograniczać rozwój stanu zapalnego. Są źródłem flawonoidów i błonnika. Zmniejszają ryzyko chorób, takich jak choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze. Naukowcy ze Scripps Clinic w Kalifornii odkryli, że jedzenie połowy grejpfruta przed każdym posiłkiem może wspomóc odchudzanie. Autor badań Ken Fujioka, twierdzi, że grejpfruty pomagają regulować poziom insuliny we krwi. „Wszystko, co pomaga obniżyć poziom insuliny może pomóc ludziom schudnąć i grejpfrut wydaje się być jednym z takich posiłków”.

3. Marchew surowa

Zawiera bardzo dużo nierozpuszczalnego błonnika który poza działaniem wypełniającym działa jak szczoteczka w jelicie i pomaga oczyścić je z zalegających resztek pokarmu dzięki czemu usprawnia przemianę materii. Zjedzenie surowej marchewki przed obiadem pozwoli zjeść mniej i zaoszczędzić trochę kalorii. Marchew słynie również z bogactwa beta karotenu który nasz organizm w razie potrzeby przekształca do witaminy A – jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Ważne by jeść marchew latem kiedy więcej przebywamy na słońcu – pomaga ona chronić skórę przed poparzeniem.

4. Migdały

Migdały poza dużej ilości dobrych tłuszczów są również źródłem błonnika dzięki czemu dają poczucie sytości i powstrzymują organizm przed napadami głodu. Są doskonałą przekąską pomiędzy posiłkami. Według badań opublikowanych w International Journal of Nutrition otyłe osoby, które jadły migdały codziennie przez sześć miesięcy straciły 18% tkanki tłuszczowej więcej niż osoby ich nie spożywające. Dietetyk i autorka książki Superfoods, Tonia Reinhard, twierdzi, że wystarczy około 22 migdałów, aby stłumić poczucie głodu na dłużej. Migdały dostarczają cynk, magnez i witaminę E odpowiedzialną, m.in. za zdrową skórę, włosy i mocne paznokcie. Ponadto dostarczają do organizmu proteiny, błonnik i tłuszcze jednonienasycone. Pamiętajmy jednak że co za dużo to nie zdrowo – duża zawartość tłuszczu sprawia że migdały są dość kaloryczne i nie powinniśmy ich jeść bez ograniczeń.

5. Jajka

Według The Academy of Nutrition and Dietetics, aminokwasy zawarte w jajkach hamują apetyt i szybko dają poczucie sytości, szczególnie te ugotowane na twardo. Badania przeprowadzone przez naukowców z Chin i Stanów Zjednoczonych oraz badaczy z Uniwersytetu w Granadzie pokazują, że jedzenie kurzych jaj nie podnosi poziomu cholesterolu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) można zjeść nawet 10 jaj tygodniowo i nie wpłynie to na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób serca lub układu krwionośnego.

6. Ryby

Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować i konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Dzięki nim zmniejszają ryzyko chorób serca regulują poziom cholesterolu i pomagają złagodzić objawy zapalenia stawów. Jednocześnie dzięki dużej zawartości białka obniżają łaknienie i zapewniają dłuższe uczucie sytości.

7. Ostra papryka

Papryka chilli jak również i pieprz kajeński zawierają związek o nazwie kapsaicyna, który rozgrzewa ciało, przyspiesza metabolizm i pomaga spalić nadmiar kalorii. Kapsaicyna występuje w świeżych, marynowanych i suszonych papryczkach. Eksperci do spraw odchudzania zalecają dodawanie jej do zup, sosów i dań z ryżu, aby zwiększyć poposiłkowe spalanie kalorii (termogenezę poposiłkową).

8. Chude mięsa

Mięso z indyka i kurczaka może pomóc w odchudzaniu, ponieważ jest źródłem przyspieszającego spalanie białka. Ważne, aby jeść mięso bez skóry, ponieważ ma ona wysoką zawartość tłuszczu.

9. Soczewica

Soczewica jest bogata w białko, które jest naturalnym wspomagaczem metabolizmu. Ma niską zawartość tłuszczu – jedną z najniższych wśród żywności zawierającej białko. Jedna porcja soczewicy dostarcza 35% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Soczewica ma niską zawartość sodu i jest bogata w potas.

10. Kawa

Wypicie kubka czarnej kawy rano to jeden z najlepszych „rozkręcaczy” metabolizmu dla kobiet i mężczyzn. Zawarta w kawie kofeina zwiększa utlenianie tłuszczów w czasie spoczynku i podczas wysiłku. Poprawia zdolność organizmu do przekształcenia tłuszczu w energię i podnosi temperaturę ciała.