Organizator imprezy lub przyjęcia powinien zadbać nie tylko o  dobre menu i napoje, ale również o dekorację stołów. Można do tego celu użyć np… produktów spożywczych. Bardzo efektownie będą wyglądały dekoracje z owoców. Jak je wykonać?

Wykrajanie kształtów z arbuza

Jednym z owoców, który ma wiele zastosowań dekoracyjnych jest arbuz. Można z niego wykonać, między innymi, naczynie na sok, poncz, czy sałatkę owocową. Najprościej jest wydrążyć połówkę arbuza, a następnie wykorzystać ją do dowolnych celów. Arbuz jest wdzięcznym tworzywem. Z jego skórki można zrobić rzeźby, wykonać wózek dziecięcy lub koszyk z rączką. Ciekawym pomysłem może być wykrojenie ze skóry arbuza kształtu żółwia, którego ustawimy na stole wśród innych owoców.

Cuba libre z arbuza

Z wydrążonego arbuza pozostaje nam wiele miąższu i soku. Można je z powodzeniem wykorzystać do przygotowania przepysznego drinka „cuba libre”, który jest świetnym pomysłem na upalne dni.  Na jeden drink potrzebujemy:

            •          30 dag miąższu arbuza pozbawionego pestek,

            •          5 łyżek cukru,

            •          1 szklankę półsłodkiego wina musującego,

            •          2 szklanki białego wytrawnego wina,

            •          3 łyżki rumu,

            •          3 łyżki soku z cytryny.

Drink arbuzowy przygotujemy szybko i łatwo. Na początek należy zalać cukier 5 łyżkami wody i gotować przez pięć minut, do momentu, kiedy powstanie syrop cukrowy. Arbuza miksujemy z sokiem z cytryny i mieszamy z lekko ostudzonym syropem. Wszystko odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny, a następnie dodajemy rum i białe wino. Na koniec,   dopełniamy drink szklanką mocno schłodzonego wina musującego.

watermelon drink

Jeż z koreczkami w melonie

Przecięty na pół melon stanowi znakomitą podstawę do przygotowania owocowego jeża. Na patyczki do szaszłyków nabijamy owoce lub inne, dowolnie wybrane składniki, np. ser, szynkę, kawałki ogórka, pomidorki koktajlowe itp., a następnie wbijamy równomiernie w skórę melona.

Szaszłyki owocowe

W gorące, letnie dni wspaniale sprawdzą się szaszłyki owocowe, które można przygotować z dostępnych owoców. Takie szaszłyki na pewno szybciej znajdą smakoszy niż całe owoce, które trzeba obrać ze skóry i pokroić samodzielnie. Kolorowe szaszłyki owocowe będą też pięknie wyglądać na półmisku.

Fruit skewers, healthy and delicious

Jak kroić ananasa?

Jedzenie ananasa na przyjęciu, weselu czy innej imprezie jest kłopotliwe. Błędem będzie ustawienie na stołach całych ananasów. To właściwie gwarantuje, że żaden z gości ich nie tknie. Dobrym pomysłem jest więc pokrojenie ananasa w poprzek, wydrążenie twardego środka, pokrojenie kawałków w ćwiartki koła i ułożenie wszystkiego z powrotem w pierwotny kształt. Każdy kawałek ananasa gotowy do spożycia może być nabity na wykałaczkę, co ułatwi jego jedzenie. Alternatywnym sposobem krojenia ananasa jest podzielenie go na cztery części wzdłuż i pokrojenie ich tak, aby zachowały swój kształt.

Owocowe dekoracje do drinków

Drinki można ozdobić tzw. garnirunkiem, czyli elementem dopełniającym gotowy koktajl i nadającym mu atrakcyjny wygląd. Do dekoracji owocowych tego typu można wykorzystać plasterki limonki, cytryny, pomarańczy, skórkę z cytryny obraną koliście, zieloną część ananasa, kandyzowane owoce, np. wiśnie. Poszczególne elementy łączymy ze sobą przy użyciu słomek do napojów lub wykałaczek.