Nie każdy ma tyle motywacji w sobie, aby codziennie rano, jeszcze przed śniadaniem i pójściem do pracy czy szkoły, iść na krótki trening biegowy. Dlatego bieganie przekładamy na wieczór, kiedy mamy więcej wolnego czasu. Wiele osób po treningu rezygnuje z posiłku, nawet wtedy, gdy przed biegiem również niczego nie jedli. Wpływa to negatywnie na kondycję i zdrowie.

Rozważna dieta dla biegaczy

Zdrowa dieta biegacza zakłada spożywanie regularnych, pełnowartościowych posiłków, z których nigdy nie powinniśmy rezygnować. Nie ma przy tym znaczenia, czy ćwiczymy rano, w południe czy wieczorem. Jak zatem powinna wyglądać nasza dieta przy bieganiu?

Co jeść przed treningiem?

Przed bieganiem powinniśmy nabrać sił, ale nie możemy spożywać posiłku na kilka minut przed rozpoczęciem treningu. Po posiłku, dobrze jest odczekać od 1,5 do 3 godzin, zanim wyruszymy w trasę, ale wiele zależy od naszego organizmu i tego co zjemy. Posiłek zjedzony w odpowiednim czasie przed bieganiem, wpływa na zwiększenie efektywności wysiłku, zwielokrotni wydolność oraz wspomoże spalanie tkanki tłuszczowej.

Uwaga!

Bieganie i dobra dieta pozytywnie wpływają na kształtowanie sylwetki. Trening na głodzie niczemu dobremu nie służy, ponieważ organizm zaczyna spalać mięśnie, zamiast zużywać zapasy tkanki tłuszczowej w trakcie i po treningu.

Przed treningiem jemy małe porcje, aby nie czuć się ociężałym.

Lekki posiłek zjedzony maksymalnie 1 godz. przed biegiem, powinien składać się z węglowodanów, które są potrzebne organizmowi do czerpania energii w czasie wysiłku. Przed treningiem można zjeść m.in.:

·         owoce - banany czy pomarańcze,

·         płatki owsiane na wodzie z dodatkiem bakalii,

·         suszone owoce, np. daktyle, morele, rodzynki.

Jeśli możemy sobie pozwolić na obiad, to nie później niż 2 godziny przed bieganiem można zjeść ryż z kurczakiem lub makaron z rybą.

Co jeść po wieczornym bieganiu?

Zdaniem dietetyków, dieta dla biegaczy powinna obejmować posiłki potreningowe. Zatem jeśli biegamy wieczorem, to po zakończeniu ćwiczeń mamy około 2 godziny na regenerację żywieniową. W tym czasie powinniśmy zjeść niezbyt duży, ale pełnowartościowy posiłek - im wcześniej, tym lepiej. Organizm przyswoi niemal natychmiast dostarczone składniki odżywcze, które pozwolą mu na regenerację. Jedzenie po treningu gwarantuje odbudowę mięśni z wykorzystaniem cukrów dostarczonych w posiłku (cukry zostają przetworzone w glikogen magazynowany w mięśniach) i lepsze spalanie tłuszczów. Dodatkowo wzrost masy mięśniowej przyspiesza i zwiększa przemianę materii, nawet w czasie, gdy nie ćwiczymy. Dlatego regularne spożywanie posiłków po bieganiu, niezależnie czy wieczorem, czy rano, sprawia, że każdego dnia będziemy spalać nieco więcej tłuszczu.

Po powrocie z treningu powinniśmy przygotować sobie posiłek z przewagą produktów węglowodanowo-białkowych i nie zapominać o nawodnieniu. Dobra będzie sałatka warzywna z dodatkiem np. indyka czy kurczaka, nabiału lub orzechów.