Niektóre połączenia, z pozoru przypadkowe, okazują się mieć sens. To lekcja, której nauczyłam się na początku mojego małżeństwa.

Pewnego pięknego ranka obudziłam się wcześnie, jak zwykle, gdy mój mąż jeszcze spał. Gitary, kable i przewody wypełniające nasze małe mieszkanie dały mi do zrozumienia, że pracował do późna. Na wpół śpiąca, próbowałam znaleźć sobie miejsce w całym tym bałaganie i przygotować filiżankę kawy. Zupełnie nieprzytomna, sięgnęłam po kubek mojego męża z resztką Coca-Coli i nalałam od niego naparu.

Na początku byłam zaskoczona, ale w po chwili stwierdziłam, że połączenie jest interesujące: mocna, palona kawa i słodki, głęboki smak Coca-Coli. Spojrzałam na męża myśląc, że przeciwieństwa się przyciągają i upiłam kolejny łyk, wciąż się uśmiechając.

Właśnie tak powstała mrożona kawa, a całe zdarzenie stało się inspiracją do poniższego przepisu, który jest świetnym rozwiązaniem w upalne dni. Połączenie słodyczy Coca-Coli, pełnego smaku kawy i dodatku wanilii, która balansuje oba smaki, tworzy niecodzienny napój.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżo palonej kawy
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 szklanki Coca-Coli
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Nalej świeżo zaparzoną kawę do płytkiego naczynia z pokrywką. Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj Coca-Colę i wanilię. Naczynie włóż na godzinę do zamrażarki.

Po godzinie usuń widelcem kryształy, które utworzyły się na powierzchni. Włóż pojemnik z powrotem do zamrażarki i po pół godzinie zeskrob powstałą warstwę lodu. Powtarzaj tę czynność, aż  sorbet stanie się lekki i puszysty.

Amber Wilson
Autorka: Amber Wilson. Wychowała się w Luizjanie, doświadczyła brawury Teksasu, skosztowała lekkich dań na Florydzie, i różnych wpływów kuchni Alabamy. Teraz cieszy się harmonią Nashville, dzieląc się najlepszymi przepisami południa USA na swoim blogu.