Uwielbiasz Coca-Colę? A co powiesz na pyszne, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z nutą Twojego ulubionego napoju? Do dzieła!

Składniki:

2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka Coca-Coli
1 i 1/2 szklanki pianek
1/2 szklanki masła lub margaryny
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 łyżki stołowe kakao
1 łyżeczka herbaciana proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki
2 jaja
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Polewa:

1/2 szklanki masła
3 łyżeczki kako
6 łyżek Coca-Coli
500 g cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 puszka owoców orzesznika

Przygotowanie:

Czas: 75 minut
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę i dodaj do niej cukier oraz pianki. W rondelku zmieszaj masło, olej, kakao i Coca-Colę. Doprowadź do wrzenia i połącz z suchymi składnikami. Wymieszaj. Rozpuść proszek do pieczenia w maślance tuż przed dodaniem do farszu razem z jajami i aromatem waniliowym. Dokładnie wymieszaj. Wszystko wlej do nasmarowanej tłuszczem formy i piecz od 35 do 45 minut. Wyjmij z piekarnika i natychmiast dodaj polewę.

Aby przygotować polewę, połącz pół szklanki masła, trzy łyżeczki kakao i sześć łyżek Coca-Coli w rondelku. Doprowadź do wrzenia i dodaj cukier puder, dobrze mieszając. Dodaj aromat i owoce orzesznika. Polewą pokryj gorące jeszcze ciasto.

Po ostygnięciu ciasto Coca-Cola pokrój w kwadraty i podawaj. Smacznego!