Zdrowa dieta to dieta bogata w składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Aby zdrowo się odżywiać, nie musimy wyrzekać się ulubionych potraw – wystarczy, abyśmy nauczyli się przyrządzać te dania w taki sposób, aby zawierały jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników.

Zasady zdrowego odżywiania się

1. Zdrowe produkty

Zdrowe odżywianie opiera się przede wszystkim na unikaniu jedzenia wysoko przetworzonego. Najlepiej jeść posiłki przygotowane własnoręcznie w domu. Tylko wtedy mamy wpływ na to, co jemy. Dieta dobrych produktów opiera się na świeżych owocach, warzywach i ziołach. Nie powinno w niej zabraknąć niskotłuszczowego nabiału, takiego jak jogurt naturalny lub kefir, chudego mięsa – drobiu i cielęciny ani pełnoziarnistego pieczywa, kasz i makaronów. Ważną rolę odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które możemy znaleźć np. w  oliwie z oliwek lub w oleju rzepakowym. Posiłki powinniśmy gotować na parze lub piec w folii bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu produkty nie stracą cennych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych.

2. Właściwe proporcje

Ważną zasadą zdrowego odżywiania się jest jedzenie 5 dobrze zbilansowanych posiłków dziennie  – trzech dań większych (śniadanie, obiad, zdrowa kolacja) i dwóch mniejszych przekąsek. Na talerzu dań głównych powinno znajdować się ok. 45% produktów zbożowych, 40% warzyw i owoców i 15% produktów białkowych. Żywność wysokoenergetyczna możne stanowić tylko 15% całego dania.

3. Nawadnianie

Zdrowe odżywianie to także troska o odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda wspomaga oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i może przyspieszać metabolizm. Najlepiej pić wodę o niskim lub średnim stopniu mineralizacji. Dla zachowania optymalnej gospodarki wodnej organizmu, powinniśmy pić 1,5-2 l wody dziennie. Wodę pijemy regularnie, przez cały dzień, małymi łykami.

Zdrowe przekąski w diecie dobrych produktów

Zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z ulubionych przekąsek, ale zastąpienie niezdrowych chipsów i paluszków, bardziej korzystną dla organizmu alternatywą. Taką zdrową przekąską mogą być, np. przygotowane własnoręcznie chipsy z cukinii lub pokrojone w paski warzywa – zwłaszcza te chrupkie: marchewka, ogórek i papryka. Kremowe torty i ciasta możemy zastąpić owsianymi muffinami, ciasteczkami słonecznikowymi lub jogurtową galaretką.

Alkohol a odchudzanie

Alkohol nie jest zalecany w dietach redukcyjnych, ponieważ jest wysokokaloryczny. W 100 g wódki znajduje się 225 kcal, 100 g piwa ma 49 kcal, a w 100 g wina jest od 73 kcal do 106 kcal. Najbardziej kaloryczne są kolorowe likiery, drinki, whisky oraz szampan. Zdaniem dr Pameli Peeke, specjalisty medycyny integracyjnej i autorki książki „The Hunger Fix” alkohol hamuje nasz metabolizm. Powoduje, że cokolwiek zjemy, zaczyna się to odkładać w postaci tłuszczu. Alkohol spowalnia proces spalania tłuszczu w okolicach brzucha, dlatego też - mówi dr Peeke - „nigdy nie słyszymy o piwnych boczkach, tylko o piwnym brzuszku”. Alkohol nie stanowi uzupełnienia płynów, ale jest dodatkowym dziennym ładunkiem kalorii. Osoby na dietach odchudzających powinny ograniczać spożycie alkoholu do maksymalnie jednego kieliszka wytrawnego wina tygodniowo.