Umowa z Ioniqa to inwestycja w nowe, obiecujące technologie recyklingu

Atlanta, 13 grudnia 2018 r. – The Coca-Cola Company ogłosiła dzisiaj zawarcie nowej umowy dotyczącej udzielenia kredytu Ioniqa Technologies (Holandia), aby usprawnić rozwój własnościowej technologii Ioniqa służącej produkcji wysokiej jakości materiału PET z trudno przetwarzalnych odpadów PET. Umowa zakłada przyspieszenie rozwoju i wdrożenie wysokiej jakości odzyskiwanego materiału PET do użycia w butelkach The Coca-Cola Company.

Inwestycja ta wspiera globalną wizję firmy, polegającą na dążeniu do świata bez odpadów, obejmującą cel stworzenia opakowania składającego się przynajmniej w 50% z materiału odzyskanego do roku 2030. Nowa technologia wspiera obiegowe gospodarowanie tworzywami sztucznymi, pozwalając na recykling opakowań takich jak kolorowe butelki PET, które mogły nie podlegać przetwarzaniu, i wytwarzanie wysokiej jakości opakowań odpowiednich do kontaktu z żywnością.

Zawarta umowa ma na celu szybsze osiągnięcie skalowalności technologii Ioniqa dla materiału PET. Ioniqa stworzyła własnościową technologię pozwalającą na recykling trudno przetwarzalnych materiałów zawierających PET i wytwarzanie bloków oczyszczonego polimeru, które może być następnie formowany w wysokiej jakości PET. Technologia została zweryfikowana w skali demonstracyjnej przez partnerów w łańcuchu wartości, a w Holandii budowany jest zakład o pow. 10 km2, którego odbiór ma nastąpić w roku 2019.

„Nasza inwestycja w nowe i pionierskie technologie recyklingu to znaczący krok w kierunku zamknięcia obiegu w gospodarowaniu PET” – powiedział Robert Long, Dyrektor ds. Innowacji w The Coca-Cola Company. „Planujemy kontynuację inwestycji w dobre partnerstwa i inicjatywy – jak w przypadku Ioniqa – aby wspierać naszą wizję świata bez odpadów”.

„Partnerstwo z The Coca-Cola Company jest kolejnym potwierdzeniem naszego dążenia do wdrożenia tego wyjątkowego procesu recyklingu trudno przetwarzalnych odpadów PET w wysokiej jakości materiał odpowiedni do kontaktu z żywnością” – stwierdził Tonnis Hooghoudt, CEO firmy Ioniqa. „Proces stworzony przez Ioniqa pozwala uzyskać znaczny stopień odzyskania i ponownego użycia materiałów z tworzyw sztucznych, które w innym przypadku nie zostały by przetworzone, oraz wytworzenie wysokiej jakości PET odpowiedniego do kontaktu z żywnością. Uruchomienie naszej fabryki w przyszłym roku będzie kolejnym krokiem w transformacji trudno przetwarzalnych materiałów PET w szeroko stosowany materiał z recyklingu, co wspiera wizję firmy Coca-Cola”.

The Coca-Cola Company

The Coca-Cola Company (NYSE: KO) realizuje strategię „total beverage company”, oferując ponad 500 marek w ponad 200 krajach i terytoriach. Oprócz marek Coca-Cola, nasze portfolio obejmuje marki napojów świata, takie jak napoje sojowe AdeS, zieloną herbatę Ayataka, wody Dasani, soki i nektary Del Valle, Fantę, kawę Georgia, herbaty i kawy Gold Peak, Honest Tea, smoothies i soki Innocent, soki Minute Maid, napoje dla sportowców Powerade, soki Simply, Smartwater, Sprite’a, Vitaminwater oraz wodę kokosową ZICO. Stale zmieniamy swoje portfolio – od zmniejszania zawartości cukru w napojach po wprowadzanie na rynek innowacyjnych produktów. Pracujemy również na rzecz zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko poprzez odpowiedzialną gospodarkę wodną i promowanie przetwarzania odpadów. Wraz z partnerami zatrudniamy ponad 700 tysięcy osób, zapewniając gospodarcze możliwości lokalnym społecznościom na całym świecie. Dowiedz się więcej o Coca-Cola Journey na www.coca-colacompany.com oraz śledź nas w serwisach Twitter, Instagram, Facebook oraz LinkedIn.

Marka Fairlife® jest własnością Fairlife LLC, naszej spółki joint venture wraz z Select Milk Producers Inc. Produkty Fairlife są dystrybuowane przez nas oraz niektórych naszych partnerów.

Kontakt:

Media: Amanda Rosseter i Joanna Richards

press@coca-cola.com, +1 404.676.2683

|oniqa Technologies

Ioniqa jest zajmującym się czystymi technologiami spin-offem Uniwersytetu Technicznego w Eindhoven (Holandia), specjalizującym się w tworzeniu wartości z odpadów poprzez zastosowanie własnościowej technologii gospodarki obiegowej. Przy użyciu niedrogiego procesu Ioniqa jest w stanie zamknąć obieg w gospodarowaniu plastikiem, zaczynając od odpadów PET. Ta nagradzana innowacja pozwala przetwarzać odpady PET w każdym kolorze w „nieskazitelny” przetworzony materiał PET. Aktualnie bada się procesy upcyklingu innych rodzajów tworzyw sztucznych, które mogą zostać wdrożone w najbliższej przyszłości.

Ioniqa Technologies, Eindhoven (NL): Tel. +31 40 751 76 30, www.ioniqa.com,

Email: info@ioniqa.com, Twitter: @IoniqaCircular