Domowa pizza smakuje najlepiej! Choć płaskie i cienkie placki były znane w zasadzie każdej starożytnej cywilizacji, to kolebką pizzy jest bez wątpienia Italia. To na półwyspie apenińskim powstawały pierwsze okrągłe wypieki nazywane pizzą. To z Włoch pizza wyruszyła w kulinarną podróż po całym świecie. Dziś w wielu zakątkach globu spotkać można zaadaptowane na potrzeby lokalnych kuchni przepisy na ten przysmak. Wypieka się je w restauracjach oraz coraz chętniej przygotowuje w domowych warunkach. Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Sprawdźcie jakie najlepsze przepisy na pizzę możecie przetestować w swojej kuchni.

Pamiętajmy jednak o tym, żeby podstawą naszej diety nie nie była tylko pizza.. To smaczny przysmak, ale zadbajmy o to, by nasze menu było nieco bardziej urozmaicone. Sprawdźcie 10 produktów, które warto dodać do jadłospisu, by czuć się dobrze i zdrowo.

Ciasto na domową pizzę

Podstawę dla najlepszej pizzy zawsze będzie stanowić ciasto. To, co jest niezwykle istotne to mąka. Prawdziwa mąką do pizzy będzie zawsze oznaczona symbolem 00, czyli będzie to mąka „na pizzę”. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością glutenu (nawet powyżej 30%). To właśnie gluten powoduje, że pizza na cienkim cieście będzie chrupiąca, a na grubym pulchna i miękka. W przypadku, kiedy kupienie takiej mąki jest niemożliwe można posiłkować się mąką o symbolu 550 lub 500. Zawartość glutenu w takiej mące jest o wiele niższa.

Składniki do ciasta na pizzę:

•        4 prawie pełne szklanki mąki pszennej,

•        ok. 1,5 szklanki wody,

•        ok. 50 g świeżych drożdży,

•        szczypta (ok. jednej łyżeczki) soli oraz cukru jeśli lubimy,

•        oliwa, którą posmarujemy blaszki.

 

TIP: można posmarować oliwą także dłonie jeśli pojawi się problem z lepieniem ciasta.

Sposób przygotowania:

1.     Drożdże, sól, cukier, wodę i mąkę wymieszać i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. W momencie, kiedy będzie odchodzić od dłoni ciasto jest gotowe do przełożenia do miski. Po przełożeniu trzeba przykryć ciasto folią, którą warto wcześniej natłuścić. Dzięki temu później łatwiej będzie ją ściągnąć. Zostawiamy ciasto na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.

2.     Jak już urośnie, wyjmujemy ciasto i ugniatamy kilka razy. Potem dzielimy na kawałki i według uznania rozgniatamy lub wałkujemy na grubsze lub cieńsze placki.

Jeśli przygotowujemy pizzę na cienkim cieście to po ułożeniu sosu i dodatków pieczemy ją ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. W przypadku ciasta grubego, po uformowaniu krążka, pozostawiamy ciasto na 15-20 minut żeby ponownie wyrosło. Potem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 20-25 minut.

#1 Domowa pizza Capricciosa

Do jednej z najpopularniejszych pizz na świecie będą potrzebne:

 

•        przygotowane wcześniej ciasto (wg podanego przepisu)

•        trzy łyżki sosu pomidorowego lub passaty,

•        125 gramów świeżego sera mozzarella,

•        30 gramów szynki gotowanej, pokrojonej w cienkie plasterki,

•        dwie średnie, lub 3-4 mniejsze pieczarki,

•        cztery czarne oliwki.

 

Sposób przygotowania:

 

•        myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki pieczarki,

•        oliwki można pokroić na połówki lub plasterki, jak kto woli,

•        należy odsączyć mozzarellę z serwatki, podzielić ją na mniejsze kawałki i osuszyć ręcznikiem papierowym,

•        sos pomidorowy lub passatę rozsmarowujemy na wcześniej przygotowanym placku

•        brzegi warto posmarować niewielką ilością oliwy. Posmarowaną sosem pizzę wkładamy do piekarnika (250 stopni). Włączamy termoobieg i pieczemy ok. 4 minut,

•        po tym czasie wyjmujemy pizzę i układamy na niej pozostałe dodatki i wkładamy ponownie do piekarnika. Gotową pizzę wyjmujemy w momencie, kiedy mozzarella zacznie „bąbelkować”.

#2 Pizza Quattro Formaggi przygotowana w domu

Innymi słowy pizza cztery sery. To również niezwykle popularna pizza, ale znacznie różni się od capricciosy. Tu główną rolę odgrywają sery. Przeważnie są to mozzarella, parmezan, gorgonzola oraz ricotta.

Składniki:

 

•        przygotowane wcześniej ciasto (wg podanego wcześniej przepisu),

•        125 gramów świeżej mozzarelli,

•        70 gramów ricotty,

•        70 gramów gorgonzoli,

•        50 gramów parmezanu.

 

Sposób przygotowania:

 

•        tak samo jak w przypadku capricciosy mozzarellę odsączamy, a jej drobniejsze kawałki osuszamy ręcznikiem papierowym,

•        gorgonzolę najlepiej pokroić w kwadratowe cząstki o grubości 1 cm,

•        parmezan wystarczy zetrzeć na tarce,

•        następnie posmarujmy brzegi oliwą,

•        ciasto wkładamy do piekarnika (250 stopni) na ok. 4 minuty,

•        wyjmujemy placek i dodajemy brakującą ricottę, mozzarellę, gorgonzolę i na koniec posypujemy całość parmezanem,

•        pizzę z dodatkiem serów wkładamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż mozzarella zacznie „bąbelkować”, co oznacza że wypiek jest gotowy.

#3 Pizza prosciutto crudo e rucola w domowej kuchni

Szynka parmeńska i rukola to podstawowe składniki tej delikatnej w smaku pizzy. Dodatkami uzupełniającymi smak będą pomidorki koktajlowe i mozzarella.

Składniki:

•        przygotowane wcześniej ciasto (wg podanego wcześniej przepisu),

•        sos pomidorowy lub passata,

•        60 gramów sera mozzarella,

•        20 gramów szynki parmeńskiej,

•        liście rukoli,

•        parmezan.

 

Sposób przygotowania:

 

•        umytą rukolę osuszamy,

•        na grubych oczkach trzemy parmezan,

•        na placku rozprowadzamy sos pomidorowy lub passatę,

•        brzegi smarujemy niewielką ilością oliwy,

•        rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego ciasto na pizzę na ok. 4 minuty,

•        po tym czasie wyjmujemy pizzę i układamy na niej kawałki mozzarelli,

•        wkładamy pizzę z powrotem do piekarnika i czekamy aż mozzarella zacznie „bąbelkować”,

•        ciasto jest już gotowe. Po wyjęciu pizzy układamy na niej szynkę parmeńską, rukolę, starty parmezan i pokrojone na połówkę pomidorki koktajlowe.

 

Pizza to bardzo wdzięczna potrawa. Choć jest dziś niezwykle często spotykana i stale powstają kolejne pizzerie to popularność tej potrawy nie maleje. To tylko trzy przepisy, które są bardzo lubiane i często przygotowywane, warto też próbować innych, mile widziane jest także eksperymentowanie z własnymi pomysłami na pizzę.