Stare chińskie przysłowie mówi, żeby śniadanie zjeść samemu, obiad z przyjacielem, a kolację oddać swojemu wrogowi. Jeśli lekcję o konieczności zjedzenia pierwszego posiłku masz już za sobą, zapraszamy na kolejną. Jak zrobić sobie fit śniadanie?

Coraz częściej nie tylko pamiętamy o pierwszym posiłku dnia, ale i staramy się, by służyło naszemu zdrowiu i sylwetce.

Poranny pośpiech i krzątanina nie sprzyjają śniadaniom. Tymczasem jeśli nie dostarczysz swojemu organizmowi dawki energii po przebudzeniu, spowolnisz swój metabolizm. Przez cały dzień czuć będziesz głód i najpewniej w rezultacie zjesz zbyt dużo. Nie wspominając o złym samopoczuciu, nerwowości i słabej kondycji intelektualnej, które są skutkami braku śniadania.

Sama obecność zjedzonego w ciągu półtorej godziny po przebudzeniu posiłku jest więc dla nas bardzo ważna. Równie istotne jest jednak co zrobimy sobie na śniadanie.

Co zjeść na fit śniadanie?

Pełnowartościowe pierwsze śniadanie powinno dostarczać ci trzech podstawowych składników: węglowodanów, błonnika i białka. Węglowodany dadzą ci energię na start, tu najlepiej sprawdza się pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, musli czy otręby. Białko dostarczy ci energii na dłużej i wydłuża uczucie sytości. Najlepszym na początku dnia jego źródłem są rośliny strączkowe, jajka i nabiał, od mleka przez sery po jogurty i kefiry. Trzeci składnik to błonnik, który zmniejsza uczucie głodu. Najlepiej dostarczyć go wraz z owocami i warzywami.

Pięć przepisów na fit śniadanie

Oto pięć śniadaniowych propozycji, które pozwolą ci z energią rozpocząć pełen wyzwań dzień, a także zachować formę. Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji SimplyTastly, mobilnej książce kucharskiej z mnóstwem pomysłów od najlepszych kulinarnych blogerów. 

Tost z bazyliowym pesto, fasolką i pomidorkami

Kiedy nie masz czasu na śniadaniowe eksperymenty, postaw na prostotę. Wbrew pozorom zwykły tost, jeśli tylko zadbasz o odpowiednie dodatki, może się okazać świetnym pomysłem. Pieczywo zestaw z warzywami oraz źródłem białka, na przykład fasolką. Do tego odrobina sosu tabasco i fit śniadanie gotowe!

Składniki: chleb pełnoziarnisty, pesto, 140 g ugotowanej białej fasolki, 70 g fasolki po bretońsku, 40 g niskotłuszczowego sera (np. mozzarella lub feta), łyżeczka chilli lub sosu tabasco, pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie: pomidorki możesz podpiec na patelni z odrobiną octu balsamicznego. Składniki ułóż na kanapce i gotowe!

Owsianka

Elementarz fit śniadania! Owsianka to skarbnica błonnika, cynku i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma sporo kalorii, ale to właśnie energia, której potrzebuje twój organizm na cały dzień. Dodatkowe składniki, którymi możesz żonglować, sprawią, że danie nie będzie nudne.

Składniki: 150 g płatków owsianych, 250 ml mleka, łyżka waniliowego białka serwatkowego, łyżka syropu klonowego, łyżka siemienia lnianego, szczypta cynamonu.

Przygotowanie: płatki owsiane możesz namoczyć na noc w wodzie. Rano zalej je mlekiem w małym garnku i gotuj 5 do 8 minut. Odstaw i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem, następnie przelej do miski i dodaj siemię oraz cynamon.

Granola

Granola ma wielu entuzjastów i nic dziwnego, bo łączy ze sobą wszystkie zalety owsianki, a do tego jeszcze zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów dzięki orzechom i ziarnom dyni czy słonecznika. Własnoręcznie przygotowana granola z odrobiną miodu to najlepszy przepis na fit śniadanie!

Składniki: cztery łyżki płatków owsianych, łyżka żurawiny suszonej, łyżka orzechów włoskich, łyżka miodu pszczelego, łyżka pestek dyni, łyżka pestek słonecznika, 13 łyżek jogurtu naturalnego, szczypta cynamonu, 60 g borówek amerykańskich.

Przygotowanie: nagrzej piekarnik do 180 st. C. Płatki owsiane wymieszaj z orzechami, żurawiną, pestkami i cynamonem. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Masę wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz 20 minut, co kilka minut mieszając. Po ostudzeniu podawaj z jogurtem naturalnym i borówkami.

Omlet z jarmużem

Puszysty omlet to świetny pomysł na śniadanie. Nie tylko na słodko. My proponujemy połączenie go z jarmużem, papryką i pełnoziarnistym pieczywem. Przekonaj się, jak świetnie sprawuje się ta wariacja jako fit śniadanie!

Składniki: 3 jajka, 50 g jarmużu, pół papryki, łyżka oliwy z oliwek, pełnoziarniste pieczywo.

Przygotowanie: jarmuż i paprykę podduś na oliwie. Dodaj roztrzepane jajka. Smaż z każdej strony przez minutę. Podawaj z pieczywem.

Kasza manna z jagodami

Wielu kasza manna kojarzy się z dzieciństwem. I nic dziwnego, bo to świetny pomysł na fit śniadanie, jeśli dodasz do niej świeże owoce. Największą zaletą kaszy jest jej lekkostrawność, więc jeśli poranne posiłki są dla ciebie trudnością, możesz zacząć właśnie od niej. Spróbuj też zwykłą kaszę zastąpić razową lub orkiszową, które zawierają więcej błonnika.

Składniki: 3-4 łyżki kaszy manny, 2 szklanki mleka, 3-4 łyżki jagód, miód.

Przygotowanie: zagotuj mleko w garnku i wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. Przełóż na talerzyk, kiedy nieco ostygnie, dodaj jagody i miód dla osłody.