Wilec ziemniaczany, kumara, batat, czy w końcu słodki ziemniak - to wprawdzie jeszcze nie  powszechnie goszczący w naszych kuchniach produkt, ale poczyna sobie coraz lepiej i można się spodziewać, że coraz częściej będzie alternatywą dla tradycyjnego ziemniaka. Dlaczego? Pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej batat wykazuje więcej właściwości odżywczych i zdrowotnych. Słodkie ziemniaki to bogactwo karotenoidów, likopenu, fosforu, potasu, magnezu i selenu,  Choć do Europy zawitał już za sprawą Krzysztofa Kolumba to dopiero dzisiaj znany jest szerzej, niemal na całym kontynencie. W smaku bataty łączą smaki marchewki i niskoskrobiowego ziemniaka.

Popularność słodkiego ziemniaka wynika także z tego, że można z niego przygotować aromatyczne i niezwykle smaczne potrawy. Doskonale uzupełnia listę zdrowych warzyw, z których chętnie korzystamy podczas chłodniejszych jesiennych dni. Na jego bazie przyrządza się np. aromatyczne i nieco egzotyczne pieczone lub smażone domowe frytki.

Poznaj przepis na frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów to doskonała, wartościowa odżywczo przekąska, co więcej bardzo łatwo je przygotować. Przepis na pieczone bataty jest prosty i nie wymaga wielkiego nakładu czasu.

Składniki:

 

•        3 duże bataty,

•        2 łyżki oleju lub oliwy,

•        Przyprawy wg uznania:

◦     dwie szczypty soli,

◦     szczypta rozmarynu i tymianku,

◦     jedna łyżeczka papryki słodkiej,

◦     jedna łyżeczka kminku mielonego,

◦     jedna łyżeczka majeranku,

◦     jedna łyżeczka kopru,

◦     jedna łyżeczka ostrej papryki,

◦     można podkreślić słodkie ziemniaki cynamonem.

Na rynku dostępne są także gotowe przyprawy do frytek. Można ich użyć, ale koniecznie sprawdźmy ich skład, nie powinny zawierać nic poza samymi przyprawami.

Świetnym dodatkiem do samych frytek będzie lekki sos na bazie jogurtu greckiego, którego użyjemy jako dipu. Jogurt warto doprawić sprasowanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Przygotowanie:

•        Piekarnik nastawiamy na 200 stopni,

•        słodkie ziemniaki należy obrać i pokroić na kształt tradycyjnych frytek,

•        na blasze kładziemy papier do pieczenia,

•        olej lub oliwę mieszamy razem z przyprawami w misce,

•        surowe jeszcze frytki z batatów smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką,

•        do piekarnika wstawiamy na ok. 20-25 minut.

 

Smażone frytki z batatów

Alternatywą dla pieczonych frytek z batatów w piekarniku będą frytki smażone. Do ich przygotowania wystarczą trzy duże bataty, jeden litr oleju i sól. A przygotowuje się je podobnie jak frytki z tradycyjnych ziemniaków.

•        Obrane bataty należy pokroić w cienkie, przypominające frytki słupki,

•        zalewamy tak przygotowane frytki z batatów zimną wodą, odstawiamy na 20-30 minut by stały się chrupkie,

•        olej rozgrzewamy w garnku lub we frytkownicy do 190-200 stopni,

•        wyjęte z wody frytki należy dokładnie odsączyć, najlepiej na papierowym ręczniku. Potem wkładamy je do oleju, mieszamy i smażymy aż skórka stanie się chrupka,

•        wyjęte z oleju frytki posypujemy solą i podajemy.

Co jeszcze możesz przyrządzić ze słodkiego ziemniaka?

Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, jest to produkt bardzo wdzięczny, z którego przygotujemy bardzo wiele rozmaitych potraw. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik niebanalnej zupy fasolowej, na jego bazie przygotujemy doskonałe bezglutenowe brownie czy wegański ser, można go użyć jako farszu, np. do papryki oraz przygotować z nich makaron.

Słodkie ziemniaki to niezwykle wdzięczne warzywo, po które coraz chętniej sięgamy. Tym bardziej, że zajadają się nim nasze najmłodsze pociechy. Mimo, że jest słodki jest też zdrowy i pożywny. Na jego bazie przygotujemy mnóstwo potraw, a jego możliwości pozwalają na wykorzystanie kulinarnej wyobraźni.