Na imprezach goście lubią często sięgać po małą przekąskę. Dlatego na stołach lądują spodeczki z najróżniejszymi przysmakami, nierzadko są to gotowe rozwiązania w postaci paluszków, chipsów, słonych orzeszków czy innego rodzaju fast snacków. Nie każdy jednak lubi zajadać się przez cały wieczór nie najzdrowszymi przekąskami. Jeśli chcemy dobrze przyjąć gości, przygotujmy coś zdrowego – przekąski, które mogą długo stać na stole, są bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Sprawdźmy jakie 10 zdrowych mini potraw może urozmaicić imprezowe menu.

Sałatka na imprezę

Niemal każda sałatka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc podać na stół piękną i kolorową potrawę, którą goście chętnie nałożą na talerzyki. Jedną z najbardziej popularnych sałatek, która świetnie sprawdzi się na imprezie, jest sałatka gyros. Jest ona sycąca i pięknie się prezentuje. By przygotować miskę takiej przekąski, potrzebne będą:

•        2 piersi z kurczaka

•        2 łyżki oleju

•        przyprawa gyros

•        szczypta soli i pieprzu

•        jedna cebula czerwona

•        ketchup

•        5 ogórków konserwowych

•        puszka kukurydzy

•        majonez

•        2 papryki czerwone

•        mała kapusta pekińska

Piersi z kurczaka doprawiamy przyprawami i podsmażamy na patelni. Potem warto odstawić je na ok. godzinę pod przykryciem, by nie wyschły. Następnie wszystkie składniki układamy w misce warstwami – mięso, cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, majonez, papryka, kapusta pekińska.

Chwyć i idź! Koreczki na imprezę

Koreczki będą nie tylko zdrowsze od oblanych czekoladą ciastek czy różnego rodzaju chrupek, ale także będą niezwykle efektowne. Ich przygotowanie też nie zajmie nam zbyt dużo czasu. Co potrzebujemy:

•        placki tortilii,

•        plastry szynki,

•        sałata,

•        świeża papryka czerwona i żółta,

•        ser żółty,

•        majonez, ketchup lub sos czosnkowy,

•        wykałaczki,

•        folia aluminiowa.

Przygotowanie koreczków z tortilli wymaga posmarowania placków majonezem lub sosem czosnkowym. Na placek trafiają kolejno kawałki papryki, cienkie plastry szynki oraz sałata i ketchup. Ścieramy ser na dużych oczkach i posypujemy nim tortille. Zawijamy ciasto w rulon i wkładamy owinięte w folię aluminiową na godzinę do lodówki. Potem kroimy tortillę na niewielkie koreczki.

Przystawki z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można „wyczarować” przepiękne przystawki, które ozdobią każdą imprezę domową. Jedną z prostszych przekąsek z tego ciasta przygotujemy w 15 minut, a potrzebujemy do tego:

•       opakowanie ciasta francuskiego,

•       ok. 8 plastrów szynki drobiowej,

•       8 plastrów sera np. mozzarelli lub oscypka,

•       ketchup,

•       musztarda,

•       parmezan

•       oregano.

 

Rozkładamy ciasto francuskie i rozsmarowujemy na nim wymieszany ketchup z musztardą a na wierzchnią warstwę ścieramy parmezan. Potem kładziemy plastry sera i szynkę. Zawijamy nie za ciasno od szerszej strony. Tak przygotowaną roladę dzielimy na 10 części i pieczemy zaledwie przez kilkanaście minut w 190°C. Przyprawiamy oregano i podajemy dip w postaci sosu czosnkowego.

Kanapeczki

Przygotowanie kanapeczek to już zupełnie indywidualna sprawa. Powinniśmy odwołać się do fantazji, by nawet tak - wydawałoby się - banalną przekąską zaskoczyć gości. Możemy zrobić je z bagietki posmarowanej naturalnym serkiem, na który położymy cienki plaster łososia i ozdobimy kanapeczkę np. łodyżką kopru. Świetnie sprawdzą się tapasy z kawiorem z jeżowca, którego aromat niezwykle pobudza wyobraźnię i przywołuje na myśl wakacje nad morzem. Takie kanapeczki znikną ze stołu błyskawicznie.

Deska serów

To nieco ekskluzywna forma przekąsek, która także pięknie się prezentuje. Na desce możemy rozłożyć sery tematycznie. Np. układając obok siebie sery z danego regionu – francuskie, włoskie czy brytyjskie. Możemy też kierować się rodzajem serów. Wtedy obok siebie ułożymy sery pleśniowe, żółte, długo dojrzewające, białe czy wędzone. A jakie gatunki powinniśmy wybrać? Jest bardzo dużo możliwości. Przykładowa deska serów na 12 osób może wyglądać tak:

•        francuski, łagodny camembert – 300 g,

•        polski, kruchy bursztyn – 300 g,

•        włoska gorgonzola z przerostem niebieskiej pleśni – 300 g,

•        twarogowy i miękki ser kozi – 200 g,

•        twardy i biały ser owczy – 200 g,

•        holenderska, łagodna Gouda – 300 g.

Wyłóżmy całe kawałki na desce, nie krójmy ich przed podaniem. Obok deski pozostawmy nóż do serów, wykałaczki i małe talerzyki.

Przekąski wegetariańskie

np. guacamole lub pomidory z mozarellą

Nie wszyscy jedzą mięso. Dlatego warto przygotować także jakąś przekąskę wegetariańską. Najprostsze w przygotowaniu będą guacamole i pomidory z mozzarellą, czyli sałatka caprese. Prezentują się wybornie i równie pysznie smakują.

Głównym składnikiem guacamole jest awokado. Potrawa pochodzi jeszcze z czasów azteckich i do dzisiaj powstało bardzo wiele przepisów na przygotowanie tej meksykańskiej salsy. By przygotować jedną z prostszych wersji guacamole, musimy wydrążyć z owocu pestkę i rozgnieść miąższ, do którego dodamy sok z limonki, sól i rozgnieciony czosnek. Można także spróbować przyrządzić wersję na ostro z sosem tabasco. Tak przygotowaną salsę możemy np. rozsmarować na kanapce lub używać jako dip.

Sałatka caprese to prawdopodobnie przekąska zajmująca pierwsze miejsce wśród najprostszych do przygotowania. Wystarczą pomidory i włoski specjał. Pomidory i ser kroimy na cienkie plastry. Wykładamy na talerz, naprzemiennie pomidory z serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą. Warto spryskać przekąskę aromatycznym octem balsamicznym, a całość ozdabiamy listkami bazylii.

Przekąski na ciepło

Podczas intensywnej imprezy, pełnej pozytywnych emocji nasz organizm może potrzebować więcej energii. Jako gospodarz powinniśmy zadbać o to, aby nasi goście nie stracili werwy, a impreza impetu. Przygotujmy choć jedną przekąskę na ciepło. Najprościej będzie przygotować mini zapiekanki np. z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Wystarczy kilkanaście kromek bagietki, którą wyłożymy serem, pieczarkami i szynką i zapieczemy w piekarniku. Smak zapiekanki można urozmaicić posiekaną cebulą, ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i pieprzem.

Przekąski bezglutenowe

Dobry gospodarz to taki, który doskonale zna zwyczaje żywieniowe swoich gości. Jeśli wśród nich jest ktoś uczulony na gluten, koniecznie powinniśmy przygotować przegryzkę, którą taka osoba będzie mogła skosztować. Wcale nie stoimy na przegranej pozycji. Możemy przygotować różne wersje chrupiących warzyw w tym marchewki, selera naciowego, rzodkiewki czy papryki. Świetnie sprawdzą się wszelkie sałatki owocowe. Wystarczy też, że do miseczek wsypiemy orzechy, rodzynki czy mieszankę studencką. Kanapeczki możemy zrobić z coraz łatwiej dostępnego chleba bezglutenowego lub wafli ryżowych.

Przekąski dla dzieci

Imprezy domowe obejmują także te rodzinne, w których udział biorą dzieci. O najmłodszych pociechach nie możemy zapomnieć i dla nich również powinniśmy przygotować coś zdrowego. Świetnym pomysłem będą wszelkie owocowe szaszłyki, w których skład wejdą świeże truskawki, jabłko, gruszka, borówki czy kiwi. Doskonale sprawdzą się też owocowe lizaki oblane gorzką czekoladą. Na patyczek nadziewamy bananowy krążek lub krążek z kiwi i moczymy go w rozpuszczonej czekoladzie. Możemy także pokusić się o przygotowanie świeżych warzyw, którym nadamy śmieszne kształty, np. z ogórka i marchewki zrobimy kwiatek, a z rzodkiewki sympatyczny grzybek. Dużą rolę w przygotowaniu przekąsek dla dziecka odegra nasza kreatywność.

Czytaj także: Przepis na udaną imprezę z przyjaciółmi

Każda impreza domowa nieco się od siebie różni. W domu organizujemy spotkania z rodziną z okazji urodzin, imienin czy chrzcin. Odwiedzają nas znajomi zaproszeni na wieczorne przyjęcie. W imprezach biorą udział dzieci, osoby starsze, wegetarianie czy osoby uczulone na gluten. To wszystko powinniśmy wziąć pod uwagę, opracowując menu, by jak najtrafniej dobrać składniki i zadowolić każdego gościa. Możemy być wówczas pewni, że odniesiemy sukces, a impreza będzie udana.