Odkrywanie nowych smaków kuchni innych narodów jest niepowtarzalnym doświadczeniem, które daje nam możliwość poznania nowych kultur. Wspólny stół łączy, znosi bariery i naturalnie skłania do konwersacji. Coca-Cola hołdująca wartościom nawiązującym do dialogu, szukania tego, co nas łączy, a nie dzieli w ramach kampanii „Razem smakuje lepiej” stworzyła serial dokumentalny „Smaki bez granic” ukazujący polskie smaki z perspektywy międzynarodowej.

Bogactwo rodzimej kuchni – kulinarna podróż przez Polskę

Coca-Cola do projektu „Smaki bez granic” zaprosiła znanych blogerów wywodzących się
z różnych miejsc na świecie, ale mieszkających lub powiązanych z Polską. W nadzwyczajną podróż po naszym kraju wraz z prowadzącym Wiktorem Mrozikiem wybrali się: Samar - w połowie Libanka w połowie Polka, Kasia Mecinski - amerykanka o polskich korzeniach mieszkająca w Japoni, Mateo Brunetti - Włoch z pochodzenia, Huyen z Wietnamu, Chido z Meksyku oraz Helen Mazanova z Ukrainy.

Poszczególni przedstawiciele międzynarodowej ekipy wybrali się z wizytą na Podkarpacie, do Puszczy Białowieskiej, na Warmię, do Beskidu Żywieckiego, na Lubelszczyznę oraz na Kaszuby.


 

W lokalnych gospodarstwach, blisko natury odkrywali najlepsze polskie smaki oraz tradycje kulinarne i powiązane z nimi zwyczaje kulturowe. Nie obyło się bez wspólnego gotowania wspaniałych lokalnych potraw, ale również dań egzotycznych reprezentujących kuchnie naszych gości. Eksperymenty kulinarne zawsze kończyły się wspólnym posiłkiem i niepowtarzalnym czasem spędzony razem.

Idea wspólnego stołu – powody, dla których warto jeść posiłki w szerszym gronie


 

Zaproszenie do wspólnego gotowania i spożywania posiłku to oznaka otwartości, chęci poznania oraz zbliżenia. Wspólny stół oznacza spotkanie, bezpośredniość, a także jest platformą do budowania nowych relacji.


Atmosfera wspólnego stołu to nie tylko smaki i unoszące się aromaty, ale również emocje wywołane byciem razem.

„Smaki bez granic” w naturalny sposób ukazują ideę spotkań przy wspólnym stole. Niezależnie od dzielących nas kilometrów, różnic kulturowych czy etnicznych, wspólny posiłek staje się ogniwem łączącym.

„Smaki bez granic” – gdzie można oglądać serial?

Emisja serialu rozpoczęła się 2 lipca i będzie trwała aż do 6 sierpnia. W każdy wtorek o godzinie 14:00 na stronie głównej Onet można obejrzeć kolejny epizod. Odcinki programu będą też dostępne na smakibezgranic.onet.pl oraz vod.pl.

Objerzyj pierwszy odcinek!


 

W pierwszym odcinku Wiktor i Kasia odwiedzili Łemkowszczyznę. A tam mieli możliwość poznania sekretów pewnej pasieki, testowania wyrobów lokalnej wędzarni i dowiedzenia się, jak smakują japońskie onigini na polanie w Beskidzie Niskim.

Już wkrótce kolejne momenty przy wspólnym stole.