Owiany legendami piernik ma długą historię. Historyczne podania łączą jego powstanie z ormiańskim mnichem, który zdradził recepturę Francuzom oraz z toruńskim czeladnikiem Niclosem Czanem, który ok. 1380 r. przez pomyłkę dodał miodu do ciasta chlebowego tworząc w ten sposób pierwsze, sławne do dziś, pierniki toruńskie.

W każdej legendzie tkwi ziarnko prawdy, ale najważniejsze jest to, że pierniki dzisiaj przywodzą na myśl przyjemny czas świat, tworząc wyjątkową atmosferę, pełną niepowtarzalnego aromatu.

Święta już blisko, coraz bliżej, a my przypominamy o tym, by na czas przygotować świąteczne pierniki. Jak je zrobić? Poznajcie sprawdzony przepis.

Składniki, z których przygotujesz ok. 30 sztuk świątecznych pierników:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki cukru – proponujemy zamiennik cukru – stewię (sprawdź jakie właściwości ma stewia),
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 g (pół torebki) przyprawy korzennej do piernika – można skorzystać z gotowej,
  • jedna łyżka masła,
  • jedno jajko + dodatkowo 1 jajko do posmarowania,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubimy, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor).

Jak przygotować pierniki?

  • Miód, masło oraz cukier należy podgrzać w garnuszku i wymieszać, do momentu, w którym rozpuści się cukier. Następnie przestudzić. Potem dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy lub miksujemy.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajemy więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schładzamy je, będzie łatwiejsze do wałkowania.
  • Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Grubsze pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu. Teraz możemy wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wykrojone pierniczki i pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Musimy uważać, by nie piec za długo. Będą wówczas zbyt kruche i nabiorą posmaku goryczy. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Po upieczeniu pierniki są twarde. Miękkości nabiorą z czasem. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

Pierniki są twarde? Co zrobić by stały się miękkie?

Zaraz po upieczeniu pierniczki świąteczne są wyraźnie twarde. Sprawcą jest dodatek miodu. By uzyskać odpowiednią miękkość pierniki potrzebują wilgoci, np. z owoców lub powietrza. Pierniczki najlepiej rozłożyć na kratce i pozostawić je w pomieszczeniu, w którym jest wilgotno. Można je postawić np. przy otwartym oknie, kiedy pada deszcz.

Jeśli w domu jest sucho, dobrym sposobem będzie zamknięcie wypieków w szczelnym pojemniku razem z kawałkami obranych jabłek, które trzeba wymieniać co parę dni by nie pojawiła się w środku pleśń. Pierniki wchłoną wilgoć z jabłek. Wówczas nasze świąteczne pierniki będą miękkie i przepyszne.

Pamiętaj też o innych sprawdzonych świątecznych ciastach, np. miodownik.