Wprowadzona właśnie na europejski rynek FUZETEA oferuje wyjątkowe smaki dostosowane do lokalnych gustów. Jak opracowana została receptura tego napoju? Jak właściwie powstają nowe produkty oferowane przez The Coca-Cola Company?

Rozmawiamy o tym z Itziar Tolosą, menadżerką napojów herbacianych z naszego brukselskiego Laboratorium Badań i Rozwoju,, która dzieli się z nami kulisami powstawania FUZETEA. Itziar opowiada o swojej pracy w laboratorium Coca-Cola, tworzeniu nowej FUZETEA i unikalnym smaku, który pomogła stworzyć dla europejskich miłośników mrożonej herbaty.

Itziar, powiedz nam o brukselskim laboratorium Coca-Cola.

- W laboratorium badamy, w jaki sposób innowacje mogą wpłynąć na każdy aspekt funkcjonowania The Coca-Cola Company, od produktów po opakowania. Wiele czasu poświęcamy nowym napojom oraz pomysłom na ulepszanie dotychczasowych produktów z portfolio, choćby poprzez redukowanie zawartości cukru czy doskonalenie smaku. Praca z markami, które są uwielbiane na całym świecie, jest szalenie ekscytująca.

Czym zajmujesz się w laboratorium?

- Opiekuję się napojami na bazie herbaty, takimi jak Honest, a teraz FUZETEA. FUZETEA już wcześniej była dostępna w innych częściach świata, łącznie w 52 krajach. Dla mieszkańców Europy chcieliśmy stworzyć nową recepturę FUZETA, aby jej smak odpowiadał lokalnym gustom.Wyzwaniem, które przed sobą postawiliśmy, było stworzenie jak najlepiej smakującego produktu, z kategorii herbat gotowych do spożycia, o zaskakującej fuzji smaków a zarazem zarazem niezbyt słodkiego. Uwielbiam ten napój i myślę, że wszystkim innym też zasmakuje ten nowy smak.

Czym wyróżnia się FUZETEA?

- FUZETEA to unikalna kompozycja herbaty, soków owocowych i ziół. Każdy wariant to niespodziewana fuzja smaków, która mam nadzieję, zainspiruje każdego do tego, by znaleźć chwilę dla siebie, na moment się zatrzymać. Nawet butelkę zaprojektowaliśmy w kształcie klepsydry, aby każdy łyk stał się chwilą wyłącznie dla siebie.

Podobno jesteś kimś na kształt smakowego guru...

- Każdy w naszym laboratorium ma obsesję na punkcie smaków. Każdy produkt, który wypuszczamy, musi smakować niesamowicie. To nasze motto i właśnie tego ludzie oczekują od napojów.

Co jest najważniejsze podczas prac nad nowym produktem?

- Nowy produkt musi oferować coś zupełnie innego, musi zaskoczyć ludzi, ale też odpowiadać na ich potrzeby. Myślimy także o konsumencie: co chciałby znaleźć w szklance mrożonej herbaty, jakie smaki zaskoczą go i zachwycą? Czy stworzyliśmy wyjątkowy smak, którym będzie chciał cieszyć się po raz kolejny?

Gdzie szukasz inspiracji?

- Śledzimy trendy żywieniowe, te obecne i te, które dopiero nadchodzą. Nieustannie rozmawiamy z ludźmi, by mieć pewność, że tworzymy napoje, których będą chcieli spróbować, a te, które już pokochali, staną się jeszcze lepsze. W przypadku FUZETEA przyglądaliśmy się najbardziej popularnym smakom, ale chcieliśmy też dodać do receptury coś innego, niespodziewanego, jak zioła. Oczywiście zawsze eksperymentujemy też ze smakami z całego świata.

Opowiedz nam o smakach FUZETEA.

- Zaczęliśmy od klasycznych smaków mrożonych herbat: cytryny i brzoskwini, które są uwielbiane. Oczywiście troszkę je podkręciliśmy i smakują naprawdę zaskakująco. Później szukaliśmy mniej oczywistych kombinacji smakowych, wprowadzając mango, hibiskus czy rumianek. To, co zawsze chcemy uzyskać, to cudownie zrównoważony smak: niezbyt słodki i niezbyt gorzki, równoważący owoce i zioła, ekscytujący dla podniebienia.

To skomplikowany proces?

- Badamy każdy składnik, aby mieć pewność, że smak jest doskonały. Brzoskwinia nie jest dla nas tylko brzoskwinią. Może być bardziej lub mniej soczysta, słodka lub cierpka. Następnie zadajemy sobie pytanie, czy faktycznie myślimy nieszablonowo. Chodzi nam o nowe, odważne smaki, które stworzą wyjątkową mrożoną herbatę. To standard, którego się trzymamy. Kiedy uzyskamy pożądaną kombinację smaków, myślimy o zrównoważeniu słodyczy, goryczy i intensywności każdego wariantu smakowego.

Ile czasu zajmuje stworzenie nowego smaku?

- Odnalezienie właściwego smaku to kwestia nie tyle pracy, co autentycznej pasji. Czasami trwa to kilka miesięcy, czasem nawet rok. Nie jesteśmy usatysfakcjonowani, póki nie osiągniemy celu. Choć eksperymentowanie daje mnóstwo radości.

Jak najlepiej smakować FUZETEA?

- Spędziliśmy wiele czasu badając tę kwestię i pracując z różnymi składnikami, które każdy może znaleźć w sklepie. Recepta jest prosta. Wystarczy napełnić szklankę lodem, nalać schłodzoną FUZETEA, dodać kawałek cytryny i świeżą miętę dla dekoracji. Wypić i się odprężyć. Ale naprawdę nie ma reguły, FUZETEA możena cieszyć się na każdy możliwy sposób.

Jaki jest twój ulubiony smak?

- Trudno wybrać jeden, ale musiałabym wskazać Black Tea Peach Hibiscus.

Co dalej? Czy czekają nas jakieś smakowe niespodzianki?

- Nie mogę zbyt wiele zdradzić, ale mamy wiele ekscytujących planów. Będziemy was nadal zaskakiwać nieoczekiwanymi smakami. Bądźcie czujni!