Niepozorna owsianka ma status jednego z najbardziej wartościowych dań. Dostarcza do organizmu dużo energii, a przy tym ma właściwości sprzyjające utracie wagi. Choć od jakiegoś czasu moda na owsiankę rośnie w siłę, to jeszcze znajdzie się liczne grono osób, które nie jest przekonane do zalet tej potrawy. Dotyczy to zarówno zalet zdrowotnych, jak i tych smakowych, niezależnie od tego czy będzie przygotowana na wodzie czy na mleku.

Przyjrzyjmy się bliżej owsiance. Podstawę dla niej stanowią płatki owsiane, które wytwarza się z ziaren owsa. Ziarna się czyści, następnie praży, by usunąć z nich łuski, potem ziarna są zgniatane i suszone. Już na tym etapie mamy gotową owsiankę – podstawę fit śniadania.

Jednak czasami jest ona mocniej przetwarzana co jest niekorzystne, ze względu na to, że produkt traci wówczas swoje walory odżywcze. By podnieść smak owsianki warto dodawać do niej swoje ulubione dodatki – rodzynki, orzechy, pestki dyni czy wiórki kokosowe.

Jakie są zalety zdrowej owsianki na śniadanie?

W skład owsianki wchodzą:

  • węglowodany 70-80% - z czego ok. 60% to skrobia, a 10% to błonnik,
  • tłuszcze (7%) – głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-9 i omega-6,
  • białko – ok. 13%,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B – przede wszystkim B1 i B5,
  • witamina K,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • wapń,
  • selen,
  • fosfor,
  • miedź,
  • cynk.

Największym skarbem owsianki jest zawartość błonnika. Zarówno jego nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej frakcji. Ta nierozpuszczalna ma właściwości stymulujące perystaltykę jelit, czyli zapobiega wzdęciom i zaparciom.

Natomiast frakcja rozpuszczalna ze względu na to, że pęcznieje w jelitach powoduje, że przez długi czas po spożyciu odczuwamy uczucie sytości. Jest to szczególnie cenna zaleta jeśli spożyjemy owsiankę na śniadanie. Jest jeszcze jedna rzecz, o której warto wspomnieć.

Niski indeks glikemiczny sprawia, że płatki owsiane nie wywołują wahań cukru, co oznacza że nie zwiększają ryzyka cukrzycy typu 2, a przy okazji wspierają zrzucanie zbędnych kalorii. Znajdujący się w owsiance błonnik (część rozpuszczalna) charakteryzuje się właściwościami probiotycznymi. W rezultacie owsianka wspiera układ immunologiczny, a także usprawnia pozbywanie się toksyn z organizmu.

Nie możemy pominąć znaczenia minerałów dla organizmu znajdujących się w owsiance. Regularne jej spożywanie, np. na śniadanie, będzie miało pozytywny wpływ na wiele funkcji fizjologicznych naszego ciała. Ponadto witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i regulują pracę serca oraz ciśnienie krwi.

Witamina K poprawi krzepliwość krwi i wzbogaci gospodarkę wapniową. Witamina E jako silny przeciwutleniacz spowalnia procesy starzenia, a związki fenolowe mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Owsianka na śniadanie – owsianka dla wszystkich

Walory odżywcze owsianki sprawiają, że jest to potrawa dosłownie dla wszystkich. Mimo tego, że płatki owsiane sycą, to dostarczają stosunkowo mało kalorii. Co więcej owsianka dodaje energii i dostarcza niezbędne substancje odżywcze do organizmu.

Jest to świetny posiłek zarówno dla osób aktywnych fizycznie (a nawet sportowców), jak i osób walczących z nadwagą. Co więcej owsianka jest odpowiednia dla niemowląt, osób zmagających się z dolegliwościami układu pokarmowego, diabetyków oraz osób uczulonych na gluten, ponieważ płatki go nie zawierają.

Czytaj też: 5 posiłków dziennie: czyli jeść mało, ale często

Owsianka na mleku czy na wodzie? Co wybrać?

Możliwość przygotowania płatków owsianych na dwa sposoby to ich wielki atut. Skoro potrawę można przygotować na wodzie oznacza to, że będą mogły ją spożywać osoby będące na ścisłej diecie odchudzającej, ale także ci nietolerujący laktozy. Warto też spróbować poręcznych napojów roślinnych Adez (oprócz wersji owsianej jest też migdałowa, sojowa, ryżowa i kokosowa).

Można również zjeść owsiankę na mleku, z jogurtem, kefirem czy maślanką. Alternatywnym rozwiązaniem jest podanie musli z płatkami na tzw. mleku roślinnym (sojowym lub kokosowym).[KK[1]

A co w takim razie zrobić by owsianka była smaczna? Wydaje się, że jest to kwestia indywidualna. Walory smakowe (ale te zdrowotne również) można podnieść dzięki dodatkom. Poza tym, że wybór mleka lub wody to sprawa związana z dietą, to także kwestia kulinarnych upodobań. Niezależnie czy wolimy owsiankę na mleku czy na wodzie możemy dodać do niej to, co najzwyczajniej lubimy.

Mogą to być orzechy, pestki dyni lub słonecznika, nasiona chia czy siemię lniane. Równie dobrym dodatkiem będą owoce, zarówno te świeże jak i suszone. Smak podkręcimy dodaniem przypraw – cynamonu, imbiru lub wanilii. Pamiętajmy jednak, że jeśli chcemy zachować pełnię walorów owsianki powinniśmy unikać cukru. Lepiej skorzystać z alternatywnych rozwiązań – stewii, ksylitolu albo miodu.

Sprawdź też nasz niezawodny przepisy na fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi