Niektóre połączenia, z pozoru przypadkowe, okazują się mieć sens. To lekcja, której nauczyłam się na początku mojego małżeństwa.
Pewnego pięknego ranka obudziłam się wcześnie, jak zwykle, gdy mój mąż jeszcze spał. Gitary, kable i przewody wypełniające nasze małe mieszkanie dały mi do zrozumienia, że pracował do późna. Na wpół śpiąca, próbowałam znaleźć sobie miejsce w całym tym bałaganie i przygotować filiżankę kawy. Zupełnie nieprzytomna, sięgnęłam po kubek mojego męża z resztką Coca-Coli i nalałam od niego naparu.
Na początku byłam zaskoczona, ale w po chwili stwierdziłam, że połączenie jest interesujące: mocna, palona kawa i słodki, głęboki smak Coca-Coli. Spojrzałam na męża myśląc, że przeciwieństwa się przyciągają i upiłam kolejny łyk, wciąż się uśmiechając.
Właśnie tak powstała mrożona kawa, a całe zdarzenie stało się inspiracją do poniższego przepisu, który jest świetnym rozwiązaniem w upalne dni. Połączenie słodyczy Coca-Coli, pełnego smaku kawy i dodatku wanilii, która balansuje oba smaki, tworzy niecodzienny napój.
Składniki:
- 1 szklanka świeżo palonej kawy
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 szklanki Coca-Coli
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Nalej świeżo zaparzoną kawę do płytkiego naczynia z pokrywką. Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj Coca-Colę i wanilię. Naczynie włóż na godzinę do zamrażarki.
Po godzinie usuń widelcem kryształy, które utworzyły się na powierzchni. Włóż pojemnik z powrotem do zamrażarki i po pół godzinie zeskrob powstałą warstwę lodu. Powtarzaj tę czynność, aż sorbet stanie się lekki i puszysty.

Przeczytaj też
- Dieta na zimę - co jeść o tej porze roku?
- Witaj szkoło! 5 sposobów na dobry początek roku szkolnego
-
Grillowanie czas zacząć! Pomysły na kulinarną majówkę z
Coca-Cola - Biegaj z mistrzem! Powerade zaprasza na trening z Robertem Korzeniowskim
- Aż o 10 proc. mniej cukru w napojach do 2020 roku? Obietnica producentów z całej Europy
Social Media