Kiedy myślimy o świętach bardzo często towarzyszy nam wspomnienie wyjątkowych aromatów, unoszących się w świątecznej atmosferze. Korzenne przyprawy, cynamon, mak, suszone owoce, miód czy orzechy składają się na niepowtarzalne i tradycyjnie podawane ciasta w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Jakich ciast nie może zabraknąć na wigilijnym stole, czym będziemy się delektować z najbliższą rodziną przy świątecznej kawie? Poznajcie czterech najważniejszych słodkich bohaterów świąt.

#1 Nietypowe wypieki – domki z pierników

Świąteczne pierniki o wyjątkowym aromacie nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodkie ciasteczka przypominają kształtem renifery, choinki, bałwanki czy sanie. Poza tradycyjnymi ciasteczkami, możemy również przygotować efektowny piernikowy domek.

Szczególnie ucieszą się z wypieku najmłodsi domownicy. Samo dekorowanie domku lukrem jest czystą zabawą. Konstrukcja nie jest wcale trudna do wykonania. Wystarczą odpowiednie formy, dzięki którym upieczemy elementy domku. Potem łączymy je w całość, np. wspólnie z dzieckiem i pozostaje już tylko ozdobić domek lukrem (można w różnym kolorze).

#2 Obowiązkowe, przepyszne makowce

Wśród bożonarodzeniowych słodkich propozycji nie może zabraknąć makowców. Wprawdzie wypiekane są także podczas świąt Wielkiej Nocy, to równie chętnie przygotowywane są na czas świąt grudniowych.

Aromat makowej rolady wspaniale komponuje się z zapachami pomarańczy, suszonych owoców i piernikami. Rozwałkowane ciasto do makowca przekłada się zmielonym makiem z dodatkiem bakalii i zwija w roladę. Gotowy makowiec koniecznie polewamy lukrem i posypujemy startą skórką pomarańczy.

#3 Bakalii ciąg dalszy – keks

Ciasta, które wypiekane są na czas świąt Bożego Narodzenia przybierają wyjątkowo odświętny wygląd. „Królewskie szaty” wypieków składają się z lukru, bakalii, startej skórki pomarańczy czy czekoladowej polewy.

Keks to prawdziwe bogactwo dodatków – kolorowe bakalie i kandyzowane owoce podkreślają smak i wygląd wypieku. Pamiętajmy, że keks nabiera smaku z czasem. Najlepiej jest go upiec 3 dni przed świętami, wówczas nabierze odpowiedniej wilgotności i będzie idealnie miękki.

#4 Nie może zabraknąć miodu – miodownik

Bakalie, kandyzowane owoce, lukier, mak, orzechy. W tym wszystkim nie może zabraknąć miodu (który warto wykorzystywać w kuchni szczególnie zimą). Oczywiście składa się on na aromatyczne pierniki, ale jest też głównym składnikiem pysznego miodownika.

To kolejny „superbohater” wśród zachwycających ciast bożonarodzeniowych. Tajemnica najlepszego miodownika tkwi w dodaniu do mąki lekko podgrzanego miodu razem z cukrem, mlekiem i masłem. Potem do ciasta trafiają kolejno jajka i soda.

Ciasto następnie można zagnieść i rozwałkować. Wypiekamy kolejne blaty, by w następnych krokach przełożyć je kajmakiem, kremem orzechowym czy budyniowym. Gotowy miodownik dekorujemy polewą czekoladową i rozgniecionymi orzechami.

Piernik, makowce, miodowniki czy keksy to raptem cztery wypieki, które najczęściej trafiają na bożonarodzeniowe stoły. Możliwości jest jednak o wiele więcej. Można zdecydować się na przygotowanie pysznego sernika wiedeńskiego, sernika na herbatnikach czy pomarańczowego.

Równie pyszne będą strucle, biszkopty, ciasta drożdżowe, ale czemu by nie zaskoczyć gości nietradycyjnym, ale pasującym do świątecznego stołu, pysznym fit ciastem marchewkowym?